Najpoznatija slastica tijekom maškara, odnosno poklada je krafna ili krofna. Ovaj slatki kolač od dizanog tijesta danas možete pronaći u raznim varijantama. Ono što se ne mijenja jest način prženja, kao i okrugli oblik. Kada je o nadjevu riječ izbora je pregršt – od marmelade, kreme od vanilije, ukrasnih mrvica u boji, šećera u prahu, pa sve do čokolade.
Postoje razni nazivi za ovu, svima nam omiljenu slasticu, no najčešće se, prema rječničkoj natuknici, spominju riječi: krafna i krofna. Ipak, s obzirom na to da nam je u hrvatski jezik stigla iz njemačkog (Krapfen) prema izvornome, bilo bi pravilnije reći krafna.
Standardna riječ bila bi, pak, pokladnica. Prema rječniku hrvatskog jezika, pokladnica je u ulju priređen okrugli manji kolač od tijesta s kvascem koji se priprema o pokladama, a često se nalazi i u kuharicama. Krafna se spominje kao sinonim.
A ukoliko još niste ispekli svoje krafne, mi vam donosimo recept iz bakine kuharice.
(icv.hr)