Domaće knedle od šljiva omiljena su poslastica kojoj teško možete odoljeti, a možete prilikom pripreme napraviti odmah veću količinu pa knedle zamrznuti i vaditi iz zamrzivača prema potrebi ili želji.
Knedle možete uvaljati u cimet, prezle, maslac i šećer ili u umak od čokolade. Velike kuhane okruglice od krumpira ili kruha dio su austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje, i dolaze u brojnim različitim oblicima. Znaju se posluživati i slane, kao prilog za prženo meso ili variva, mogu biti u juhi, ali za desert, na primjer punjene šljivama – prenosi Večernji list.
Tradicionalni recept pogledajte u nastavku…
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 2 žlice maslaca
- 1 jaje
- poster
- brašno
- 15 – 20 šljiva
- krušne mrvice
- malo cimeta
- malo šećera
- vanilin šećer
Priprema:
Krumpir oguliti, narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi. Kad je gotov, zgnječiti ga na daski, posoliti i dodati maslac te jedno jaje. Izmiješati rukama sastojke te postupno dodavati brašno, onoliko koliko je potrebno da se dobije kugla tijesta.
Konačna smjesa mora biti mekana i ne smije se lijepiti za podlogu. Tijesto razvaljati u kobasicu i rezati na jednake komade. Od svakog napraviti kuglicu, a potom prstom utisnemo rupu u koju ćemo staviti polovice šljiva.
Zatvoriti potom tijestom i ponovno oblikovati kuglicu. Knedle staviti u uzavrelu vodu, jednu po jednu, da se ne zalijepe jedna za drugu. Kad isplivaju na površinu, izvaditi ih i staviti sa strane. U tavi na ulju prepržiti krušne mrvice i svaku knedlu u to uvaljati. Po vrhu posuti sa šećerom i vanilin šećerom te malo cimeta.
(vecernji.hr)