Malo koja čokoladica nas podsjeća na djetinjstvo u toj mjeri kao što to čine Kinder čokoladice. Od onih klasičnih Kinder ‘prutića’ pa sve do Kinder jaja, nema slastice koja je proizašla iz tvornice tvog brenda, a da ju mi ne volimo. Jedna od neosporno najdražih tako nam je hrskava Kinder Maxi King čokoladica s karamela punjenjem i hrskavim ‘omotačem’ od lješnjaka.
Spoj meke mliječne kreme, čokolade, karamele i lješnjaka u ovoj maloj čokoladici oduvijek nam je mamio osmijeh na lice te uveseljavao nepce, no zašto biste se ograničili na malu količinu ovog dekadentnog gastro miksa kada ga možete pretvoriti u veliku tortu?
Naime, portal Jolie donosi recept za Kinder Maxi King tortu koja će nahraniti cijelu obitelj, a vama dopustiti da uživate u više šnita svoje omiljene čokoladice – samo u drugoj formi.
Kinder Maxi King torta
Sastojci (za kalup promjera 18 cm):
Čokoladni biskvit:
- 55 g maslaca
- 90 g crne čokolade
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- malo soli
Karamela:
- 180 g šećera
- 20 g maslaca
- 150-170 g slatkog vrhnja
Mliječna krema:
- 270 g mascarpone sira
- 270 g slatkog vrhnja za šlag
- 100 g kondenziranog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta burbon vanilije ili ostrugane jezgre jedne mahune vanilije
- 20 g želatine fix (1 pakiranje) ili 3 lista želatine
Postupak pripreme:
- Za početak trebate pripremiti biskvit. Prvo dakle otopite čokoladu s maslacem i ohladite je do mlakog. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žumanjke istucite u drugoj posudi sa šećerom, soli i ekstraktom vanilije. U to ulijte čokoladnu smjesu i izmiješajte kuhačom, a onda lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Masu ravnomjerno rasporedite po plehu za pečenje i pecite na 165 stupnjeva oko 20 minuta. Biskvit ohladite i stavite na podlogu te stavite ‘prsten’ za tortu.
- Za pripremu karamele u velikoj tavi zagrijte šećer na srednjoj vatri dok se ne otopi i dok ne dobijete smeđu karamelu. Za to vrijeme zagrijte slatko vrhnje i polako ga uz miješanje ulijevajte u otopljeni šećer. Miješajte dok ne dobijete glatku karamelu, a ako se u međuvremenu stvore tvrde grudice šećera, ne brinite – nastavite miješati dok se šećer ponovno ne otopi. Uz miješanje kuhajte još par minuta da se karamel zgusne. Smjesu ostavite sa strane i umiješajte maslac, a potom ulijte karamel u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom. Ohladite ga na sobnoj temperaturi.
- Za pripremu slatke mliječne kreme umutite slatko vrhnje, pomiješajte mascarpone sir s vanilijom i kondenziranim mlijekom u velikoj zdjeli. Dodajte fix želatinu i sve skupa dobro promiješajte. Ako koristite listiće želatine, samo je namočite u hladnu vodu, ocijedite i otopite u tri žlice zagrijanog vrhnja, koje zatim uz miješanje dodajte ostatku kreme i dobro promiješajte.
- Na kraju špatulom umiješajte vrhnje za šlag te polovicom kreme premažite čokoladni biskvit. Stavite ga u hladnjak ili nakratko u zamrzivač, a drugu polovicu kreme držite na sobnoj temperaturi kako se ne bi prebrzo stisnula.
- Pažljivo rasporedite karamel u sredini do 2 centimetra od ruba. Karamel treba biti ohlađen, ali još uvijek maziv. Prekrijte drugom polovicom kreme i dobro pazite da prvo dobro popunite rub oko karamele. Sve skupa stavite u hladnjak na najmanje 6 sati, a najbolje preko noći.
- Za čokoladni preljev i dekoraciju iskoristite 80 g slatkog vrhnja za šlag u kojemu ćete otopiti 100 g crne čokolade. Ohlađenoj torti skinite obruč i prelijte ju čokoladom. Ukrasite ju sjeckanim lješnjacima.