Ako ste ikada kuhali jaja i naišli na ona koja su tijekom kuhanja pukla, znate koliko to može biti frustrirajuće. Osim što se bjelanjak izlije u vodu i jaje izgubi formu, takva jaja nisu pogodna za ukrašavanje – osobito uoči Uskrsa, kada nam je estetika važna gotovo kao i okus. Dobra vijest je da postoji vrlo jednostavan i prirodan način kako to izbjeći – i dodatno si olakšati posao kad dođe vrijeme za guljenje, prenosi Večernji list.

Prije svega, treba znati da na pucanje jaja utječu temperatura, prostor u loncu i kvaliteta ljuske. Bijela jaja, primjerice, imaju tanju i osjetljiviju ljusku od smeđih. Osim toga, važno je da jaja nisu pregusto složena u loncu i da se kuhaju na umjerenoj temperaturi.

Ako želite biti sigurni da su jaja dovoljno svježa, postoji jednostavan test s vodom: stavite jaje u čašu vode – ako potone i ostane na dnu, svježe je; ako pluta, bolje ga je ne koristiti.

No ono što mnogi ne znaju jest da običan limun može odigrati ključnu ulogu u očuvanju jajeta tijekom kuhanja. Limunov sok, bogat prirodnim kiselinama, ima sposobnost blago omekšati ljusku i ujedno učvrstiti bjelanjak. Ako ljuska slučajno i pukne, limunov sok će pomoći zadržati bjelanjak unutra. Dodatni bonus? Nakon kuhanja, ljuska se znatno lakše skida – čak i kod najtvrdokornijih, svježih domaćih jaja.

Vrlo jednostavno: Posložite jaja u lonac i dodajte hladnu vodu da ih potpuno prekrije. Ulijte 2 do 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka. Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte jaja kao i obično – ovisno o tome volite li meko ili tvrdo kuhana. Kada su gotova, prebacite ih u hladnu vodu kako biste zaustavili daljnje kuhanje i olakšali guljenje.

(vecernji.hr)