Uz kultne hamburgere i krumpiriće, zaštitni znak svjetski poznatog i mnogima omiljenog restorana brze hrane McDonald’sa zasigurno su i deserti. Kremasti sladoledi s preljevima, kao i hrskave vruće pite u lisnatom tijestu samo su dio bogate slatke gastro ponude tog brenda.
Ako ste i vi jedan od ljubitelja deserata, na portalu jolie.hr pronašli smo recept baš za vas. Ono što razlikuje ovu „domaću“ pitu od one iz omiljenog fast food restorana je što se može peći u pećnici umjesto pržiti u dubokom ulju, što ih čini zdravijima.
McDonald’s pite od jabuka
Sastojci:
• 2 lista lisnatog tijesta
• 3 žlice (45 g) maslaca
• 3 velike jabuke, narezane na kockice
• 2 žličice cimeta
• 1 žlica soka od limuna
• 100 g šećera
• prstohvat soli
• 1 žlica gustina + 1 žlica vode
• 1 jaje
• 1 žlica vode
• 50 g šećera
• 1 žlica cimeta
Upute:
• Zagrijte pećnicu na 200°C i za to vrijeme napravite nadjev tako da u tavi pomiješate maslac, jabuke narezane na kockice, cimet, smeđi šećer, sol i limunov sok. Kuhajte na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju i puste sok. Potom u manjoj posudi umutite gustin i vodu. Sve zajedno dodajte u lonac i kuhajte 2-3 minute, povremeno miješajući, a potom maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
• Dok se punjenje hladi, na pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte lisnato tijesto. Izrežite lisnato tijesto na pravokutnike, veličine 10×15 cm. Polovinu pravokutnika napunite s dvije žlice nadjeva, a rubove namažite smjesom od jaja i prekrijte praznim pravokutnikom. Prstima ili vilicom pritisnite i zatvorite rubove. Oštrim nožem izrežite tri proreza na vrhu svake pite i stavite ih u hladnjak na 30 minuta.
• Za to vrijeme napravite premaz tako što ćete u maloj posudi umutiti šećer i cimet. Premažite pite smjesom od jaja i po vrhu pospite mješavinu šećera i cimeta. Pecite pite oko 20 minuta te ih prije posluživanja stavite na hlađenje oko 10 minuta.
(www.icv.hr, jolie.hr)