Neki povjesničari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka bila zabranjeno voće u Raju.
Mirisna dunja, latinskog naziva Cydonia oblonga, služi kao simbol plodnosti od starih vremena. Tako su mladenci, uoči vjenčanja, morali pojesti dunju kako bi im brak bio plodan i sretan.
Manje je poznata činjenica da naziv za marmeladu potječe od portugalske riječi za dunju – marmeleiro. Tako se marmelada isprva pravila od dunje.
Na nju ne treba gledati samo kao ukrasno voće, već i kao lijek te ukusan i zdrav jesenski desert.
Sastav i ljekovitost dunje
Plod dunje raste na istoimenom stablu srednje veličine, koje dosiže visinu između 2,5 i 4 metra.
Ružičasto-bijeli cvjetovi izlaze u proljeće te se razvijaju u zlatnožute plodove. Sezona branja dunje počinje u rujnu. Dunjin je plod oblika kruške, ali je nešto veći i kvrgaviji te je kraćeg vrata.
Dunja je niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.
Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin i piridoksin te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij.
U nekim se izvorima navodi da sjemenke dunje sadrže vitamin B17. O tom se vitaminu u službenim publikacijama za sada malo govori, a u posljednje vrijeme smatraju ga jednim od najljekovitijih prirodnih lijekova protiv raka.
Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se blagotvorno kod tuberkuloze, insuficijencije jetre, proljeva, dizenterije, čira na želucu te bolesti jetre i očiju.
Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršavljenja. Kod problema s crijevima ili sa želucem nema boljeg lijeka od dunjina kompota.
Sok dunje pomaže kod krvožilnih, dišnih i gastrointestinalnih poremećaja.
Njezini antioksidansi značajno smanjuju rizik od raka.
Dunjina tinktura (Tinctura Ferri cydoniata) napravljena od soka svježih plodova, ima moćno ljekovito djelovanje protiv bljedoće i slabokrvnosti.
Dunju možete iskoristiti i kao osvježivač prostora. Dovoljno je staviti je u prostoriju za koju želite da lijepo miriše.
Zahvaljujući visokom postotku sluzi dunjine sjemenke njeguju i hidratiziraju kožu.
Reguliraju proces prirodnog vlaženja pomažući koži u zadržavanju vlage. Zbog toga postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji.
Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svrbeža i kao oblog za upaljene oči.
Dunja u kulinarstvu
Sirova dunja zbog svoje trpkosti nije jestiva, no u toplijim krajevima ako odstoji dovoljno dugo na stablu može biti jestiva i u sirovom obliku. Toplinskom obradom uništavaju se tanini koji je čine trpkom, a dodavanje meda ili šećera pretvara ju u pravu delikatesu.
Od nje se mogu pripremati marmelada, džem, kompot, žele, sok, kolači, salate i umaci.
Ako želite duže sačuvati dunju, držite je u hladnjaku.
Ljekovita svojstva dunje:
- potpomaže mršavljenje
- smiruje proljev
- pomlađuje i hidratizira kožu
- koristi se protiv akni
- pomaže kod bolesti jetre i očiju
- djelotvorna kod anemije
- korisna kod bolesti crijeva i želuca
- smanjuje stres i nesanicu
- njezine sjemenke štite od karcinoma
Pripravci od dunje
- Čaj od sjemenki
U oralnoj primjeni čaj od dunjinih sjemenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice. Pomaže i kod upala usne šupljine i ždrijela te kao sredstvo za ublažavanje bolova. Ostavite čajnu žlicu sjemenki dunje preko noći u vodi. Zagrijte prije konzumiranja i pijte tri šalice na dan.
Isti čaj, ali negrijan koristite protiv kožnih problema kao lokalno sredstvo.
Isti čaj, ali negrijan koristite protiv kožnih problema kao lokalno sredstvo.
- Čaj od lišća
Prelijte čajnu žlicu osušenih listova dunje s pola litre kipuće vode. Nakon 30 minuta procijedite i pijte toplo.
Čaj od lišća dunje pomaže kod proljeva u djece i dojenčadi, te kod akni.
- Losion protiv bora
Dvadeset dekagrama kožice plodova dunje prelijte s tri decilitara rakije. Nakon dva tjedna procijedite, ulijte u bočice i dobro zatvorite. Pripremljenim losionom mažite bore dvaput dnevno – ujutro i navečer.
(alternativa-za-vas.com; foto: Ilustracija)