Božićni kolači nezaobilazan su dio blagdanske tradicije, donoseći toplinu i radost u svaku obitelj. No, ukoliko su vam već dosadili klasični božićni kolači, poput orahnjače, čupavaca ili pak medenjaka, zašto ove godine ne biste isprobali nešto sasvim drugačije i originalno, nešto što će vaše najmilije apsolutno oduševiti?

Donosimo nekoliko recepata koji spajaju klasične okuse s kreativnim tehnikama…

Gingerbread keksi s limunskom glazurom

Gingerbread keksi, kuće i ostale slastice su tradicionalna božićna stvar, no jesi li ikad razmišljala da ih kombiniraš s limunom? Limunska glazura ovim modernim božićnim keksima dat će poseban okus i osvježit tebe i tvoje goste.

Sastojci: 250 g brašna, 100 g maslaca, 100 g smeđeg šećera, 1 jaje, 2 žličice mljevenog đumbira, 1 žličica cimeta, 1/2 žličice mljevenog klinčića, 2 žlice meda, 1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli, 1 žlica limunove kore, 1/2 šalice limunovog soka, 100 g šećera u prahu (za glazuru).

Priprema: U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol, đumbir, cimet i klinčiće. U drugoj zdjeli umuti maslac sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta, zatim dodaj jaje i med. Polako umiješaj suhe sastojke u mokre dok ne dobiješ glatko tijesto. Dodaj limunovu koru. Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku 30 minuta. Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm, izreži oblike po želji i poslaži ih na lim obložen papirom za pečenje. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta. Ohladi biskvite. Za glazuru, pomiješaj šećer u prahu s limunovim sokom do željene gustoće i prelij preko ohlađenih biskvita.

Medenjaci s preljevom od bijele čokolade

Medenjaci su klasik, ali s bijelom čokoladom dobivaju moderni božićni twist! Mirisni, mekani i savršeno slatki – odlični su uz šalicu toplog kakaa ili kave. Pored toga, glazura ih čini i malo fensi.

Sastojci: 250 g brašna, 100 g maslaca, 100 g meda, 2 žličice mljevenog đumbira, 1 jaje, 1/2 žličice praška za pecivo, 100 g bijele čokolade.

Priprema: Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i đumbir u zdjeli. Umuti maslac s medom dok ne postane kremast, zatim dodaj jaje i sjedini. Postupno dodaj suhe sastojke dok ne dobiješ glatko tijesto. Oblikuj kuglu, zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na 20 minuta. Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm i izreži oblike prema želji. Peci na 180°C oko 10-12 minuta. Ohladi ih na rešetki. Otopi bijelu čokoladu i lagano prelij preko ohlađenih medenjaka. Pusti da se čokolada stvrdne.

Pita s karameliziranim orasima

Ako voliš orahe, ova pita će ti biti pravi hit. Hrskavi sloj karameliziranih oraha na mekom tijestu jednostavno osvaja. Bonus – izgleda impresivno, ali je ovaj moderni božićni kolač super jednostavan za napraviti.

Sastojci: 200 g oraha, 150 g šećera, 100 g maslaca, 100 g brašna, 1 jaje, 1/2 žličice praška za pecivo.

Priprema: Na srednje jakoj vatri otopi šećer dok ne dobije karamel boju, zatim dodaj maslac i orahe. Dobro promiješaj i pusti da se ohladi. U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, maslac i jaje dok ne dobiješ tijesto. Tijesto razvaljaj i prebaci u kalup za pite. Lagano ga izbodi vilicom. Peci koru na 180°C oko 10 minuta. Na polupečenu koru ravnomjerno rasporedi karamelizirane orahe. Vrati u pećnicu i peci dodatnih 10-12 minuta. Ohladi prije rezanja.

Makroni s čokoladom

Makroni su uvijek elegantan izbor, a čokolada im daje dodatni wow efekt. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, ovi moderni božićni makroni savršeno se slažu s blagdanskim raspoloženjem. Još ako ih posložiš na tanjur u bojama Božića, bit će pravi hit!

Sastojci: 2 bjelanjka, 150 g šećera u prahu, 100 g mljevenih badema, 1 žličica vanilin šećera, 50 g tamne čokolade.

Priprema: Umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajući šećer u prahu i vanilin šećer malo po malo. Lagano umiješaj mljevene bademe u smjesu pazeći da zadrži prozračnost. Prebaci smjesu u vrećicu za ukrašavanje i oblikuj male krugove na papiru za pečenje. Ostavite makrone da se suše na zraku oko 30 minuta prije pečenja. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 140°C oko 15 minuta. Ohladi ih prije dodavanja preljeva. Otopi tamnu čokoladu i lagano premaži ohlađene makrone ili ih spoji po dva s čokoladom.

Torta s bjelanjcima i lješnjacima

Ova torta je kao stvorena za ljubitelje orašastih plodova! Lagana, prozračna i s bogatim okusom lješnjaka, savršeno će se uklopiti na tvoju blagdansku trpezu. Čokoladni preljev ovog modernog božićnog kolača daje mu onaj završni, luksuzni dodir.

Sastojci: 4 bjelanjka, 150 g šećera, 200 g mljevenih lješnjaka, 100 g maslaca, 100 g tamne čokolade.

Priprema: Umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajući šećer postepeno dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. Lagano umiješaj mljevene lješnjake, pazeći da zadržiš prozračnost smjese. Obloži kalup za tortu papirom za pečenje i ulij smjesu. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 30 minuta. Dok se torta hladi, otopi čokoladu s maslacem na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici. Ohlađenu tortu prelij čokoladnim preljevom i ostavi da se stvrdne prije posluživanja.

Jagodni kremasti kolačići

Jagoda je još jedan sastojak koji nije tipičan za božić, ali ovaj moderni božićni kolač s jagodom će ti se definitivno svidjeti. Mekano tijesto, osvježavajuće jagode i nježan šlag čine ga idealnim za blagdane. Plus, ovi kolačići izgledaju preslatko na tanjuru – baš za impresionirati goste!

Sastojci: 200 g brašna, 100 g šećera, 100 g maslaca, 1 jaje, 150 g svježih jagoda, 200 ml šlaga, 1 žličica vanilin šećera.

Priprema: Umuti maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodaj jaje i dobro izmiješaj. Postupno dodaj brašno i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto. Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm i izreži oblike prema želji. Peci kolačiće na papiru za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 12 minuta. Ohladi ih. Umuti šlag s vanilin šećerom dok ne postane čvrst. Na ohlađene kolačiće dodaj šlag i komadiće jagoda. Posluži odmah.

(icv.hr, zadovoljna.dnevnik.hr)