Rogač, koji je najviše poznat kao sastojak kolača, nepravedno je zanemarena namirnica i trebala bi imati više prostora u pripremi obroka.  

Iako se o njemu najčešće govori kao o alternativi čokoladi ili kakau, činjenica je da je on puno više od toga. Zbog kalcija, magnezija, željeza, fosfora, cinka, bakra, mangana i selena, vitamina D i vitamina, obilja vlakana i gotovo ništa masnoće, predstavlja pravu supernamirnicu koju uz ljubitelje slatkog bez grižnje savjesti mogu koristiti i sportaši te svi oni koji paze na unesene kalorije.

fotofoto: Canva

Ne sadrži gluten pa je predstavlja mogući izbor u prehrani osoba koje boluju od celijakije.  

Rogač se može smatrati bezmasnom namirnicom, a zbog obilja hranjivih tvari izvrstan je suradnik probave, dobrog imuniteta, čuva srce, živčani sustav i mišiće.

Osim u kolačima, možete ga iskoristiti u pahuljicama, za pripremu brzih i zdravih pudinga te za ukusne napitke.

Donosimo vam recepte koje je s nama podijelio naš čitatelj Damir i koji ističe kako za pripremu koristi mljeveni rogač, a koji se može kupiti u svakoj trgovini.

Puding od banane, rogača i orašastih plodova

Sastojci:

2 banane
2 žlice mljevenih orašastih plodova (bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići)
1 čajna žlica mljevenog rogača
1 jušna žlica bademovog mlijeka (po želji)
Šaka bobičastog voća (po želji)

Priprema:

U blenderu izmiješati sve sastojke i malo usitnjenih orašastih plodova iskoristiti za posip. Desert je gotov.

fotoFotografija: Canva

Domaća “nutella” s rogačem i lješnjacima 

Sastojci:
3 žlice mljevenih lješnjaka (malo poprženih)
1,5 žlica meda
4 žlice rogača u prahu
malo vode

Priprema:

U blenderu izmiješati sve sastojke. Ovaj prefin i ukusan namaz možete napraviti u većoj količini i čuvati u staklenci i koristiti ga kao namaz za palačinke, vafle, punjenje kiflica i muffina ili kao dodatak zobenoj kaši, jogurtu…

Količina u ovom receptu dostatna je za jedan obrok, za četiri osobe.

Zdrava proteinska čokolada

Sastojci:

200 ml mlijeka (bademovog, zobenog, od indijskih oraščića)
1 žlica mlijeka
1 žlica maslaca od kikirikija
prstohvat cimeta
80 g rogača u prahu

Po želji: med ili neko drugo sladilo

Priprema:

Izmiješajte u posudi rogač i mlijeko, stavite na laganu vatru i miješajte, pazeći na grudice. Kuhajte dok tekućina ne ispari, odnosno dok smjesa ne postane gusta. Po želji dodajte med ili neko drugo sladilo. Smjesu prebacite u kalupe (može one veličine za led, do polovice kalupa) i ostavite u hladnjaku da se stisnu. U posudi zagrijte maslac od kikirikija i mlijeko. Izvadite kalup iz hladnjaka. Formiranoj, ohlađenoj smjesi dodajte smjesu od kikirikija i mlijeka. Vratite u hladnjak na pola sata. Uživajte u ukusnom desertu.

(www.icv.hr, foto: ilustracija, Canva)