• 4 marelice
  • 1 banana
  • 2 dcl mlijeka
  • nekoliko kockica leda

Marelice su bogate mnogim biljnim antioksidantima. Izvrsna su hrana koja vam pruža zaštitne efekte antioksidansa, dok dodajete vrlo malo kalorija na dnevni unos. Marelice sadrže brojne snažne antioksidante, poput flavonoida. Dijeta bogata flavonoidima i druge vrste polifenola koji se nalaze u marelicama povezani su sa smanjenjem srčanih bolesti kod ljudi, kao i drugim potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Marelice mogu zaštititi vaš vid

To zlatno-narančasto voće bogato je karotenoidima i ksantofilima, hranjivim tvarima za koje se vjeruje da mogu pomoći u očuvanju vidljivosti od oštećenja uzrokovanih starenjem. Jedna od tih hranjivih tvari je i lutein, a najveće koncentracije sadrži ljudsko oko, osobito središnji dio mrežnice – macula lutea ili žuta pjega. Lutein izgrađuje zaštitni pigmentni sloj koji filtrira plavi dio svjetlosnog spektra.

Tekst i foto: Željka Đaković