Osim što su tradicionalna slavonska delicija, čvarci (koje neki od „milja“ zovu i čips od svinje) su i jedna od najpopularnijih namirnica s našeg područja. S toplim kruhom, lukom, sirom i vrhnjem – u kojoj god ih kombinaciji jeli, ukusna su poslastica, posebno sad u hladnijim danima.
Iako i više nego dobro funkcioniraju u „provjerenim“ i dobropoznatim kombinacijama, čvarci su i namirnica koja će „podignuti“ i druga jela.
Za vas smo pripremili tri recepta za upravo takva jela koja će vas, sigurni smo, oduševiti.
Pašteta od čvaraka
Sastojci:
- 200 g čvaraka
- 3 tvrdo kuhana jaja
- kiselih krastavaca po želji
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice senfa
- 1 žličica majoneze
- sol i papar
Priprema:
Usitnite čvarke u blenderu. Dodajte jaja, krastavce, luk i češnjak te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Nakon toga, dodajte ostale sastojke te dodatno izmiksajte. Gotovu smjesu stavite u hladnjak te ostavite neko vrijeme da se „stisne“. Paštetu poslužite uz tostirani kruh.
Mladi krumpir s čvarcima
Sastojci:
- mladi krumpiri
- 200 g čvaraka
- glavica luka
- 3 žlice bijelog vina
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- sol i papar
- ulje
Priprema:
Na ulju popržite luk i čvarke. Dodajte crvenu papriku i podlijte vinom. Kuhajte dok alkohol ne ispari.
Skuhane krumpire posložite na nauljeni pleh. Samo s gornje strane krumpira odstranite koru te ih lagano pritisnite kako bi se malo izravnali. Nauljite krumpire te stavite na njih pripremljeni nadjev.
Pecite 15-ak minuta na 220 stupnjeva. Poslužite uz kiselo vrhnje.
Prokulice s čvarcima
Sastojci:
- 500 g prokulica
- 100 g čvaraka
- bučine sjemenke
- sol i papar
- ulje
Priprema:
Nakon što zakuha, u posoljenoj vodi kuhajte prokulice između 5 i 7 minuta. Kada su gotove, procijedite ih.
Na zagrijanu tavu stavite bučine sjemenke i prepržite ih. Kada su gotove, narežite ih na manje komadiće.
U tavi zagrijte malo ulja te dodajte šaku čvaraka. Prepržite nekoliko minuta te dodajte prokulice. Po želji dodajte sol i papar i dinstajte nekoliko minuta.
Pri posluživanje posipajte komadićima bučinih sjemenki.
(www.icv.hr, eat)