Osim što su tradicionalna slavonska delicija, čvarci (koje neki od „milja“ zovu i čips od svinje) su i jedna od najpopularnijih namirnica s našeg područja. S toplim kruhom, lukom, sirom i vrhnjem – u kojoj god ih kombinaciji jeli, ukusna su poslastica, posebno sad u hladnijim danima.

Iako i više nego dobro funkcioniraju u „provjerenim“ i dobropoznatim kombinacijama, čvarci su i namirnica koja će „podignuti“ i druga jela.

Za vas smo pripremili tri recepta za upravo takva jela koja će vas, sigurni smo, oduševiti.

Pašteta od čvaraka

Sastojci:

  • 200 g čvaraka
  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • kiselih krastavaca po želji
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice senfa
  • 1 žličica majoneze
  • sol i papar

Priprema:

Usitnite čvarke u blenderu. Dodajte jaja, krastavce, luk i češnjak te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Nakon toga, dodajte ostale sastojke te dodatno izmiksajte. Gotovu smjesu stavite u hladnjak te ostavite neko vrijeme da se „stisne“. Paštetu poslužite uz tostirani kruh.

Mladi krumpir s čvarcima

Sastojci:

  • mladi krumpiri
  • 200 g čvaraka
  • glavica luka
  • 3 žlice bijelog vina
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • sol i papar
  • ulje

Priprema:

Na ulju popržite luk i čvarke. Dodajte crvenu papriku i podlijte vinom. Kuhajte dok alkohol ne ispari.

Skuhane krumpire posložite na nauljeni pleh. Samo s gornje strane krumpira odstranite koru te ih lagano pritisnite kako bi se malo izravnali. Nauljite krumpire te stavite na njih pripremljeni nadjev.

Pecite 15-ak minuta na 220 stupnjeva. Poslužite uz kiselo vrhnje.

Prokulice s čvarcima

Sastojci:

  • 500 g prokulica
  • 100 g čvaraka
  • bučine sjemenke
  • sol i papar
  • ulje

Priprema:

Nakon što zakuha, u posoljenoj vodi kuhajte prokulice između 5 i 7 minuta. Kada su gotove, procijedite ih.

Na zagrijanu tavu stavite bučine sjemenke i prepržite ih. Kada su gotove, narežite ih na manje komadiće.

U tavi zagrijte malo ulja te dodajte šaku čvaraka. Prepržite nekoliko minuta te dodajte prokulice. Po želji dodajte sol i papar i dinstajte nekoliko minuta.

Pri posluživanje posipajte komadićima bučinih sjemenki.

(www.icv.hr, eat)