Osim što je vrijeme nade, ljubavi i darivanja, Božić je također i vrijeme hrane i jela. Dok neki jedva čekaju sjesti za stol i uživati u slasnim delicijama kao što su pečena patka i francuska salata, oni drugi jedva čekaju da se na blagdanski stol iznesu deserti. Bili oni čokoladni ili voćni, kremasti ili suhi, s prhkim tijestom ili dizani, teško je odbiti pokoji slatki zalogaj i zasladiti se na najčarobniji dan u godini.
Ukoliko vam nedostaje inspiracije a željeli biste za svoje najmilije pripremiti (još) jedan ukusni kolač, za vas smo pripremili recepte za pet kolača za čiju pripremu nećete morati upaliti pećnicu, a niti potrošiti puno vremena na pripremu.
- Božićni toblerone
Sastojci:
- dva žumanjka
- 15 dg šećera
- 125 g maslaca
- 2 ili 3 reda čokolade za kuhanje
- 15 dg ukupno narezanih oraha i keksa
Priprema: Žumanjke skuhajte na pari ili laganoj vatri s 15 dg šećera. Kada su skuhani, dodajte 125 g maslaca te, nakon što se rastopi, čokoladu za kuhanje. Kada se i čokolada rastopi i sve se sjedini, uklonite s vatre i dodajte narezane orahe i kekse. Ukoliko imate trokutasti kalup, vruću smjesu ulijte u njega. Ako ga nemate, možete iskoristiti bilo koju posudu za pečenje. Kada se ohladi, narežite i poslužite.
- Kuglice od kokosa i bijele čokolade
Sastojci:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 200 g bijele čokolade
- 25 g maslac
- 100 g kokosa + po želji, za dekoraciju
- ekstrakt vanilije
Priprema: Slatko vrhnje zagrijte na vatri dok ne proključa te dodajte čokoladu i maslac. Miješajte dok se ne rastopi i poveže. Dodajte ekstrakta vanilije po želji. Smjesu stavite u frižider na par sati da se ohladi. Ohlađenu smjesu malo umutite mikserom, dodajte kokos i oblikujte kuglice. Ako želite, formirane kuglice uvaljajte u kokos.
- Gnijezda od lješnjaka
Sastojci:
- 2 dl vode
- 200 g šećera
- 150 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 150 g mljevenih pečenih lješnjaka
- 250 g mljevenih keksa
- 150 g mljevenog pečenog lješnjaka
- 150 g čokoladnog namaza
Priprema: U posudu stavite vodu, šećer, maslac i čokoladu te stavite na laganu vatru da provrije. Kad provrije, uklonite sa vatre i odmah u smjesu dodajte mljevene kekse i lješnjake. Da bi se smjesa lakše oblikovala u kuglice, stavite ju u zamrzivač da se rashladi. Kad se ohladi, vlažnim rukama oblikujte kuglice, uvaljajte ih u mljevene lješnjake i poslažite ih na podlogu obloženu pek-papirom. Prstom ili drškom kuhače napravite udubljenje na svakoj kuglici. Čokoladni namaz stavite u špricu ili vrećicu za ukrašavanje te njime ispunite gnijezda. Stavite na hladno da se rashlade.
- Kolač s bananama
Sastojci:
- 300 g plazma ili petit beurre keksa
- 3 pudinga od vanilije
- 9 žlica šećera
- 1 l mlijeka
- 200 g maslaca
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 4 ili 5 banana
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema: Razmutite prašak za puding sa šećerom u malo mlijeka. Ostatak mlijeka kuhajte dok ne zavrije, te ukuhajte puding. Miješajte dok se puding ne zgusne. Uklonite s vatre i umiješajte maslac prethodno narezan na komadiće. Temeljito promiješajte da se krema potpuno stopi. Dodajte kiselo vrhnje i dobro promiješajte. Dodajte kekse izlomljene na komadiće i opet promiješajte. U tepsiju srednje veličine koju ste prethodno premazali maslacem izlijte polovicu smjese. Prerežite banane po dužini te ih složite na smjesu jednu uz drugu. Prelijte ostatak smjese i pustite da se ohladi. Preko ohlađenog kolača stavite tučeno slatko vrhnje i izrežite na kocke.
- Brzi cheesecake
Sastojci:
- 250 g mljevenih petit beurre keksa
- 250 g maslaca
- 3 žlice mlijeka
- 500 g svježeg krem sira
- 500 ml slatkog vrhnja
- 10 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 želatina
Priprema: U posudu stavite mljevene kekse, maslac i mlijeko te ih povežite u smjesu. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za tortu. Svježi krem sir, šećer i vanilin šećer izradite mikserom. U drugoj posudi izradite slatko vrhnje i u njega umiješajte sir. Želatinu otopite u deset žlica vode i ostavite da odstoji. Kada se natopi, zagrijte ju da postane prozirna te ulijte u nadjev od sira. Nakon što dobro promiješate, izlijte smjesu u kalup. Cheesecake ohladite bar dva sata prije posluživanja te ga po želji ukrasite voćem ili preljevom.
(www.icv.hr, eat, coolinarika.com)