Bliži nam se Uskrs, a s dolaskom ovog blagdana, kao i svakog drugog, sigurno razmišljaš koje bi uskršnje kolače mogla pripremiti ove godine. Osim dekoriranja pisanica i finih slanih jela za uskršnji doručak i ručak, zabavno je pripremati i razne slatke uskršnje kolače.
Donosimo vam pet recepata za slatko blagdansko druženje.
MRAMORNI KUGLOF
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 250 g slanog maslaca
- 150 g čokolade za kuhanje
- 125 ml mlijeka
- 120 g šećera
- 4 jaja
- 1 paketić vanilin šećera
- 1 jušna žlica ruma
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice soli.
Priprema:
- Pećnicu ugrijte na 180 °C, a kalup za kuglof premažite s malo maslaca i posipajte brašnom.
- U posudi promiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Čokoladu za kuhanje rastopite na pari.
- Pjenjačom umutite maslac, šećer i vanilin šećer u zasebnoj zdjeli.
- Tijekom miješanja dodajte jaja, a zatim naizmjence dodajte smjesu iz 2. koraka (brašno, prašak za pecivo) i mlijeko. Smjesi dodajte rum, A Pola smjese izmiješajte s otopljenom čokoladom za kuhanje.
- U kalup za kuglof naizmjence ulijte čokoladnu i bijelu smjesu.
- Nožem lagano izmiješajte smjesu u kalupu kako biste dobili izgled mramora.
- Pecite kolač oko 30 minuta.
- Kad je kuglof pečen, ostavite ga da se malo ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite iz kalupa i servirajte.
ORAHNJAČA I MAKOVNJAČA
Recepti za makovnjaču i orahnjaču vrlo su slični, a možete ih i paralelno napraviti kako biste uštedjeli na vremenu tijekom blagdana.
Sastojci za tijesto:
- 600 g brašna
- prstohvat soli
- 2 jušne žlice šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- naribana limunova kora
- 1 paketić kvasca
- 100 g rastopljenog maslaca
- 2 dl toplog mlijeka
- 2 žumanjka.
Sastojci za nadjev:
- 200 g mljevenih oraha
- 200 g maka
- 100 g šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- pola čajne žličice cimeta
- 3 dl mlijeka
- 2 jušne žlice ruma
- 2 bjelanjka.
Priprema:
- Brašno i sol prosijte u veliku posudu pa im dodajte šećer, vanilin šećer, limunovu koru i kvasac i sve dobro promiješajte.
- Napravite udubinu u sredini smjese i u nju ulijte mlijeko, maslac i žumanjke.
- Mikserom s nastavcima za dizano tijesto umijesite meko tijesto.
- Tijesto prekrijte čistom krpom i pustite da se udvostruči (oko 40 – 60 minuta).
- Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Za orahnjaču pomiješajte orahe, 50 grama šećera, jedan paketić vanilin šećera, cimet, oko jedan decilitar mlijeka, jednu jušnu žlicu ruma i snijeg od jednog bjelanjka. Za makovnjaču pak zasebno pomiješajte sve preostale sastojke za nadjev s makom.
- Kada se tijesto digne, podijelite ga na dva dijela i razvaljajte u obliku pravokutnika debljine oko jedan centimetar.
- Nadjenite tijesto i čvrsto smotajte.
- Nadjeveno tijesto stavite na namašćeni lim za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom još oko 30 minuta.
- Pecite u pećnici na 180 °C oko 50 – 60 minuta.
USKRŠNJA PINCA
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 paketić suhog kvasca (7 g)
- 100 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 1/4 žličice soli
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 150 ml toplog mlijeka
- 100 g maslaca, otopljenog
- Naribana korica 1 limuna
- Naribana korica 1 naranče
- 1 žlica ruma
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Za premazivanje: 1 umućeni žumanjak s malo mlijeka
- Za posipanje: šećer u prahu
Upute za pripremu:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer, vanilin šećer i sol. U sredini napravite udubljenje i dodajte jaja, žumanjke, toplo mlijeko, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i naranče, rum i ekstrakt vanilije. Miješajte sastojke drvenom žlicom ili rukama dok se ne sjedine.
- Zatim prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Stavite tijesto natrag u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se volumen ne udvostruči.
- Nakon što je tijesto naraslo, kratko ga premijesite i oblikujte u kuglu. Stavite na obloženi lim za pečenje, lagano zarežite križ na vrhu i ostavite da odstoji još 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Premazite pincu smjesom žumanjka i mlijeka.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa. Ako počne previše tamniti, pokrijte je aluminijskom folijom.
- Izvadite pečenu pincu iz pećnice i ostavite da se ohladi na rešetki. Posipajte ohlađenu pincu šećerom u prahu prije posluživanja.
Varijacije i dodatne točke: Ako volite bogatiji okus, možete dodati 50 g grožđica ili sjeckanih badema u tijesto. Za ljubitelje začina, probajte dodati malo cimeta ili muškatnog oraščića u tijesto. Pinca se najbolje poslužuje svježa, ali može se čuvati nekoliko dana zamotana u aluminijsku foliju ili plastičnu foliju. Poslužite uz kavu ili čaj za potpuni uskršnji doručak.
ČUPAVCI
- Sastojci – za biskvit:
3 jaja - 10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
- 13 jušnih žlica ulja (180 ml)
- 16 jušnih žlica glatkog brašna (300 g)
- 120 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kokosa u prahu
Sastojci – za čokoladni preljev:
- 150 g tamne čokolade
- 200 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 200 g kokosa, za valjanje
Postupak:
- Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko.
- Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom žlicom ili špatulom.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim (otprilike 25×35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu.
- Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov.
- Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke.
- Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom.
- Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme.
LEDENI VJETAR S JAGODAMA
Sastojci – za beze kore:
- 9 bjelanjaka prstohvat soli
- 300 g šećera
- 1 žlica jabučnog ili alkoholnog octa
Sastojci – za kremu:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 4 dl mlijeka
- 2 bourbon vanilin šećera
- 25 dag maslaca
- 8 dl slatkog vrhnja jagode
Postupak:
- Za početak pećnicu upali na 130°C i obavezno uključi ventilator. Ako nemaš pećnicu s ventilatorom, onda ju upali na 120°C.
- Za izradu kora koristi neku malo veću posudu i u nju stavi bjelanjke. Dodaj prstohvat soli i počni miksati. Kada se bjelanjci dobro zapjene dodaj pola šećera, nastavi miksati i kroz minutu dodaj ostatak šećera.
- Prilikom izrade ne smiješ pretući bjelanjke već moraju ostati kremasti. Pri kraju dodaj jušnu žlicu octa; ako nemaš jabučni, može i alkoholni (ja uvijek s njim radim). Posebno pripazi na teksturu snijega od bjelanjaka jer o tome ovisi izgled kore. Zapamti, snijeg mora biti kremast!
- Koristi tepsiju (pleh) od pećnice, onu veliku. Obavezno ju obloži papirom za pečenje. Ako papir bježi, onda na krajevima tepsije stavi malo snijega da se papir prisloni na tepsiju.
- Snijeg od bjelanjaka ravnomjerno rasporedi po tepsiji (plehu) i stavi u pećnicu te peci odnosno suši 1 sat i 30 do 40 minuta. Vrijeme pečenja može se razlikovati od pećnice do pećnice, ali kora mora dobiti laganu boju, poput bijele kave.
- Kada je kora pečena ugasi pećnicu i pusti ju još tri minute bez da otvaraš vrata. Zatim ju izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi. Kada se kora ohladila, odlijepi ju s papira i prereži tako da dobiješ tri kore.
- Za izradu kreme žumanjke miksaj i dodaj šećer i vanilin šećer. Nastavi miksati 10 minuta. Zatim naizmjenično dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiksaj smjesu da se ne stvore grudice.
- Smjesu stavi na laganu vatru i neprestano miješaj pjenjačom. Smjesa ne smije zakuhati jer će jaja koagulirati pa ćeš dobiti kajganu. Miješaj dok se krema ne zgusne, a potom ju makni s vatre.
- Izlij kremu u drugu posudu i prekrij je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u dobro ohlađenu kremu. Kremu dobro izmiksaj kako bi se maslac dobro povezao s kremom.
- Voće koje ćeš koristiti očisti, operi i nareži sitno. Ako koristiš jagode, njih nareži na male kockice.
- U međuvremenu izmiksaj pet dl slatkog vrhnja u šlag. Na tacnu stavi jednu koru te premaži jednom trećinom kreme.
- Posloži voće po želji (jagode), zatim po voću stavi jednu trećinu šlaga. Ponovo stavi drugu koru, posloži voće (banane) i šlag. Stavi treću koru, voće po želji i preostali šlag.
- Izradi preostalo slatko vrhnje u šlag i njime ukrasi kolač izvana. Ostavi u hladnjaku preko noći i posluži rashlađeno.
(www.icv.hr)