Bojanje uskrsnih jaja jedan je od najljepših i najstarijih običaja vezanih uz ovaj blagdan. Tradicionalno, crvena boja ima posebno simbolično značenje, ali danas postoji mnoštvo tehnika i boja koje omogućuju kreativno ukrašavanje. Nažalost, većina gotovih boja dostupnih u trgovinama sadrži umjetne sastojke i kemikalije. No, postoji nekoliko potpuno prirodnih načina da jaja obojite u prekrasnu crvenu nijansu koristeći voće, začine i povrće, prenosi Večernji list.
Evo kako to možete postići:
1. Sok od višanja: Ako želite intenzivnu crvenu boju, prirodan sok od višanja odličan je izbor. Postupak je vrlo jednostavan – jaja stavite u lonac, prelijte ih sokom od višanja te dodajte malo soli i octa kako bi se boja bolje primila. Kuhajte ih na laganoj vatri dok ne postignu željenu nijansu, a zatim ih ostavite da se ohlade u tekućini za još intenzivniju boju.
2. Mljevena paprika: Još jedan prirodni način bojanja je korištenje mljevene paprike. U litru vode dodajte četiri žlice slatke mljevene paprike, malo soli i octa, a zatim u tu mješavinu stavite jaja i skuhajte ih. Važno je ne koristiti ljutu papriku, jer bi njezin okus mogao prodrijeti kroz ljusku.
3. Lukovina: Ljuske crvenog i ljubičastog luka već se generacijama koriste za prirodno bojanje jaja. Jaja stavite u lonac, prelijte ih vodom i dodajte što više ljuski luka. Za još bogatiju boju možete ubaciti i nekoliko kriški sirove cikle. Dodajte malo soli i octa te kuhajte dok ne postignete željeni ton. Kad se jaja ohlade, premažite ih uljem kako bi dobila sjaj.
4. Čaj od hibiskusa: Ako želite nježnu crveno-ljubičastu nijansu, isprobajte hibiskus čaj. Skuhajte jak čaj od hibiskusa u kojem ćete potopiti jaja. Ostavite ih u tekućini nekoliko sati ili čak preko noći kako biste dobili što intenzivniju boju. Ova metoda daje elegantne tonove i potpuno je prirodna.
(vecernji.hr)