Doktorica Lidija Svečnjak sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorila je o kakvoći pčelinjeg voska – aspektima kontaminacije i rezultatima analiza takvog voska. Naime, zbog potražnje i visoke cijene pčelinji je vosak često meta patvorenja. Utvrđeno je kako se danas više od 15 različitih prirodnih i umjetnih voskova koristi za patvorenje pčelinjeg voska, a najzastupljenije je patvorenje parafinom. Prisutnost patvorina, posebice parafina u satnim osnovama uzrokuje pojavu deformiranog saća s izobličenim stanicama, što ima nepovoljan utjecaj na daljnje polaganje jaja i skladištenje nektara i peludi u pčelinjoj zajednici, a može dovesti i do potpune destrukcije saća.
Patvorenje pčelinjeg voska uzrokuje ozbiljne ekonomske gubitke pčelarstvu, u vidu smanjene proizvodnje i kvalitete meda, otežanog vrcanja, te ugrožene dobrobiti pčelinje zajednice zbog narušenih uvjeta za normalan fiziološki razvoj legla i smanjenog imuniteta koji pogoduje razvoju pčelinjih bolesti. (www.icv.hr, bs)