Sigurno ste čuli za mikrozelenje, mikrobilje, mikropovrće ili microgreen, kako ga najčešće nazivaju, koje je izuzetno popularno i uvršteno u brojna jela mnogih svjetskih kuhara, a sve češće može se naći i na domaćem tanjuru, u domaćinstvima koja žele živjeti zdravo.

Riječ je o vrlo hranjivim biljkama, koje se mogu uzgojiti na ekološki način, a prednost im je što su dostupne cijele godine. Poznate su kao super namirnice zbog obilja korisnih nutrijenata, a moguće ih je jesti zasebno, stavljati u salate i sendviče ili dodati u ohlađena variva i juhe.

Odnedavno se mikrobilje može naći i na Gradskoj tržnici u Virovitici. OPG Fonjak se certificirao za uzgoj ovog zdravog i ukusnog mikropovrća, u čiju su proizvodnju krenuli prije nepuna tri mjeseca. 

JEDNOKRATNI OBROK 

-Prije proizvodnje proučili smo što je zapravo mikropovrće i čemu služi, pa tako danas u ponudi imamo brokulu, lan, pšenicu, salatu kreš i grašak. Mikropovrće uzgajamo u recikliranim posudama i ono se ne zalijeva, već se magli vodom – kažu nam iz OPG-a Fonjak.

fotoLan

I sami podupiru ekološku proizvodnju i recikliranje, pa su uveli praksu u kojoj se 11. posuda kupljenog mikropovrća dobije gratis. 

Svaka posuda je, naime, jednokratna – za obrok je potrebna četvrtina količine bilja, a kada se ono poreže, više se ne obnavlja.  

Mikrobilje, odnosno mikropovrće je povrće i bilje koje se uzgaja iz sjemena i sakuplja u fazi kada ima samo svoje sjemenske listove, prije nego što se razviju njihovi istinski listovi. Mikrobilje se uzgaja u tlu, a jedu se samo sjemenke i stabljike. 

-Ovdje na području Virovitice ljudi još nisu toliko upoznati s upotrebom mikrobilja u pripremi obroka, ali se polako zanimaju. Uzmu nešto za probu, pa se vrate po još. Najčešće ga stavljaju u salate i sendviče, a idealan su i zdrav ‘ukras’ za kanapee. Ne stavlja se puno, za obrok je dovoljno četvrtina posude bilja. Jede se isključivo svježe – objašnjavaju nam iz OPG-a.  

fotoMikropovrće brokula

U posudama se može naći mikro brokula, najpoznatija kao antikancerogena biljka, koja sadrži vitamice A, B, C, E i K, minerale, karotene, klorofil, antioksidanse, proteine i fitokemikaliju sulforafan, koja poveća otpornost organizma na kancerogene tvari. 

-Bilo nam je zanimljivo kako svaka biljka u sebi nosi nešto korisno. Brokula ima te antikancerogene stvari u sebi i ljudi je koriste preventivno. Već i mala količina mikro brokule ima veliku nutritivnu vrijednost – objašnjavaju nam iz OPG-a Fonjak. 

Mikro kreš salata koristi se isključivo svježa kao salata (samostalno) ili u kombinaciji s drugim povrćem, mesom, sirevima, a najpoznatija je kao antibiotsko povrće. Bogata je vlaknima i folnom kiselinom, kao i vitaminima B, C i K te ima jak, intenzivan i aromatični ukus. 

fotoMikropovrće kreš salata

Mikrobilje rotkvice sadrži najbolji sastav hranjivih stvari u odnosu na druge vrste. Svježa mikro rotkvica sadrži proteine te dijetalna vlakna. Upravo ta dijetalna vlakna važna su za pravilan rad crijeva, odnosno igraju bitnu ulogu za cjelokupno zdravlje probavnog sustava. 

-Rotkvica ima pikantan okus i ne odgovara svima, ali oni koji ju vole i vole se zdravo hraniti mogu je iskoristiti kao idealan dodatak jelima, budući da je puna vitamina, ima antioksidativna svojstva, pozitivno utječe na imunološki sustav te zaštitu srca i krvnih žila – kažu nam. 

fotoMikropovrće rotkvica

Mlada zelena pšenica od davnina je poznata kao biljka koja njeguje mladenački i svjež izgled, obzirom da je bogata vitaminima, mineralima, enzimima, aminokiselinama i klorofilom. Antibakterijskog je djelovanja, jača imunitet, detoksicira tijelo i podiže nivo energije. Sportaši je koriste kao energetski napitak, a srčani bolesnici za jačanje srčanog mišića. Najčešće se koristi kao začin u juhama ili dodatak u smoothijima. 

-Mikro pšenica blagog je slatkastog okusa i podsjeća na zeleni čaj. Kako prodajemo na tržnicama u Koprivnici i Đurđevcu, tamo su ljudi dosta upoznati s mikrobiljem i ženska populacija najčešće kupuje pšenicu jer ona u sebi ima puno kolagena, upravo jer njeguje mladenački i svjež izgled.

Kupci općenito govore da se, otkako su uvrstili mikrobilje u svoju prehranu, osjećaju bolje i da im se je cijeli organizam ‘regulirao’ – kažu nam iz OPG-a. Također, tu su i mikrobilje lana i graška koje najčešće koriste osobe koje konzumiraju bezglutensku prehranu. 

fotoMikropovrće grašak

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)