Kulturno-umjetničko društvo Crkvari i Mjesni odbor ovog orahovačkog prigradskog naselja na prelijep su način proslavili dan svog zaštitnika svetoga Lovre i Dan Mjesnog odbora, organizacijom tradicionalne 10. jubilarne manifestacije ”Stara jela za novo doba”.

Riječ je o manifestaciji u kojoj domaći kuhari i kuharice pripremaju domaća slavonska jela koja se nekad bila redovna na stolu, a danas se polako zaboravljaju. U Crkvarima se okupilo mnoštvo mještana i posjetitelja koji su uživali u domaćim, starinskim jelima. 

Kuhao se tako gulaš od junećih repova, domaći pileći i vinogradarski svinjski paprikaš, pekao zec na drvenom ražnju, topili domaći čvarci, bilo je tu čobanca, graha, pekle su se poznate ”poderane gaće” i lepinje, a domaćice iz Crkvara, Feričanaca i Udruge Rukotvorine Zdenaci pripremile su mnoštvo starinskih domaćih slastica poput gužvare, prove, salenjaka i drugih.

Kuhari su došli iz Belišća, Donje Motičine, Bocanjevaca, Feričanaca, Šaptinovaca, a bilo je i dosta domaćih iz Crkivara i Orahovice.

– Goveđi ili juneći rep se smatra najboljim dijelom mesa nakon što se odvoji ili proda onaj bolji dio mesa. Gulaš pripremam na starinski način, dakle na masti ispržim luk, dodam repove i oni se dinstaju nekih 20 minuta do pola sata dok ne promijene boju. Zatim idu ostale namirnice, doslovno ono kao nekad staviš sve što imaš u bašći, mrkvu, celer, peršin pa zatim začine papriku, biber, sol, a u novije vrijeme bacim i koji lovor i sve se to zajedno kuha pa na kraju dodam malo sosa od rajčice i onda isprobavam okus pa dodam što je još potrebno. Odlično je ovo jelo i kada smo završili, drago mi je da je ljudima bilo ukusno – kaže kuhar Matija Čejka iz Feričanaca.

Stara jela za novo doba 25 Matija Cejka gradonacelniku Risteru tumaciu recept za gulas od junecih repova Custom

Ukupno je bilo 20 kuhanih jela, a posebnim menijem istaknuo se i poznati baranjski kuhar Arpad Šipec iz baranjske Kovač Čarde koji je pripremio riblje specijalitete, poznati baranjski fiš-paprikaš i perket od soma što je bilo nešto posebno i novo za posjetitelje.

-Manifestacija je ovo kojom pokušavamo ta stara jela i slastice otrgnuti od zaborava i evo iz godine u godinu ova priča se pokazuje odličnom i sve više posjećenom. Hvala svim kuharima koji su došli, a treba reći da su to mahom domaći kuhari, ljudi koji to rade iz hobija. Isto tako, odradili smo i onako spontani kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Muška pjevačka skupina ”Pajdaši” iz Bocanjevaca i naša domaća crkvaračka Muška pjevačka skupina, a odličan štimung dali su naši prijatelji tamburaši predvođeni vrhunskim primašem Stanko Kneževićem iz Donje Motičine. Hvala svim mještanima Crkvara i našim članovima KUD-a i Mjesnog odbora te DVD-a Crkvari koji su odradili velik posao i uložili ogroman trud – rekao je predsjednik KUD-a Crkvari Ivica Podboj.

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister službeno je otvorio manifestaciju, a treba reći da je kao voditelj LAG-a Papuk 2013. bio jedan od pokretača ove manifestacije.

-Bilo je to 2013. godine kada smo zajedno započeli ovu sjajnu priču na ideju ljudi iz KUD-a. Tada nismo ni sanjali da će to prerasti u ovako značajnu i posjećenu manifestaciju, ali presretan sam zbog toga. Manifestacija “Stara jela za novo doba” su danas veliki promotor našeg kraja i samog grada i naravno da će Grad i Turistička zajednica uvijek biti tu i pomoći organizaciji jer znamo koliko gastronomija znači u promociji turizma jednog kraja. Hvala organizatoru na velikom trudu i zajedno idemo dalje – rekao je Rister.

Stara jela za novo doba 24 Custom

Bio je ovo praznik za svačije nepce, a prije svega riječ je o domaćoj i zdravoj hrani koja bi se i danas trebala češće pripremati. Na kraju sve je začinjeno kako drugačije nego zvukom tamburice, slavonskim kolom i pjesmom.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)