Hrvatska ima više od tri tisuće beskućnika, a godišnje se baci 400 tisuća tona hrane. Kako bi mijenjali hrvatsku stvarnost na bolje, mladi tim poduzetnika predvođen Karlom Vulinom iz Kroštula Lab pekarnice i doktorom ekonomije Matom Damićem te partnerima iz Ožujskog piva započeli su projekt “Dupli kruh”. Kupnjom jednog zdravog kruha u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, Kroštula jedan kruh daruje pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama koje će ga potom darovati krajnjim korisnicima.

– Koncept zelene tranzicije i cirkularne ekonomije u Hrvatskoj se spominje već neko vrijeme. Unatoč tome vidimo da se i dalje velika količina nusproizvoda prehrambene industrije baca, dok istovremeno značajan broj naših sugrađana nema dovoljno sredstava za osnovne životne potrebe, uključujući kvalitetnu prehranu. S ciljem pomoći u rješavanju tog problema pokrenut je projekt “Dupli kruh” koji će putem inovativnog poslovnog modela osigurati zdravi kruh svakog dana skupinama ljudi koji su zaboravljeni – ističe doktor ekonomskih znanosti i docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Mate Damić.

Početak projekta bio je povezivanje proizvođača kruha i piva. Naime, u proizvodnji piva nastaje nusproizvod – pivski ječam (koji je bogat vlaknima i proteinima) iz kojeg, uz ostale dodatke, nastaje nutritivno bogat zdravi kruh. Kroštulin Dupli kruh nastajat će zahvaljujući preostalom pivskom ječmu koji nastaje proizvodnjom Ožujskog, omiljenog hrvatskog piva.

fotopress

– Ponovna upotreba i recikliranje sastavni su dio društveno odgovornog poslovanja Zagrebačke pivovare stoga nam je iznimno drago što je Kroštula upravo u nama prepoznala najboljeg partnera za projekt “Dupli kruh”. Već sada u Pivovari recikliramo 98 posto proizvedenog otpada i nusproizvoda, kontinuirano smanjujemo potrošnju vode i količinu otpadnih voda te potrošnju energije u proizvodnji. Veseli nas što će Žuja zajedno s Kroštulom omogućiti zdrav i nutritivno bogat kruh te našim potrebitim sugrađanima osigurati kvalitetnu osnovnu namirnicu – izjavio je Zlatko Novaković, marketing manager za core brendove Zagrebačke pivovare.

“Dupli kruh” je zdraviji kruh. Hranjiviji je jer je pivski ječam bogat proteinima i vlaknima. Kruh s prirodnim kvascem s lakoćom ostaje svjež i nekoliko dana bez pljesnivosti. Ključ je u nižem PH-u u kojem loše bakterije ne preživljavaju.

– Dajemo tijestu dovoljno vremena za razvoj arome. Fermentacija zahtijeva vrijeme i glavna je karika za dobivanje ukusnog komada kruha. Ovaj kruh ima niži glikemijski indeks, ne napuhuje i nema aditiva te je bogat proteinima i vlaknima – ističe prehrambeni tehnolog Karlo Vulin iz Kroštule.

Svakog dana “Dupli kruh” možemo kupiti u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske. U suradnji s Caritasom te drugim pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama drugi kruh bit će darovan onima najpotrebnijima kojih je svakog dana u našoj Hrvatskoj na tisuće.

Informacije o Duplom kruhu i popis prodajnih mjesta možete pronaći na web stranici www.duplikruh.hr

(press)