U Virovitici se danas i sutra na poseban način obilježava Svjetski dan pčela. Naime, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica u suradnji sa Savezom udruga pčelara Virovitičko-podravske županije, organizirao je dvodnevni događaj kako bi obilježili ovaj važan dan. Svjetski dan pčela proglašen je 2017. godine od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda i obilježava se 20. svibnja, na datum rođenja Antona Janše, slovenskog pčelara koji se smatra ocem modernog pčelarstva.
Četiri radionice s tematikom „Pčele nas okružuju“ okupile su ukupno 136 učenika iz Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, koji su sa svojim učiteljicama sudjelovali u raznim edukativnim i zabavnim aktivnostima. U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica postavljena je i stalna izložba učeničkih radova, čime se dodatno istaknula kreativnost i edukacija o pčelama.
Učenici su imali priliku ocjenjivati pet različitih vrsta meda: bagrem, lipu, amorfu, cvjetni med i medljikovac, što im je omogućilo da prepoznaju raznolikost meda i uživaju u njihovim okusima. Tako je učenica Petra otkrila novu vrstu koja joj se posebno svidjela.
– Meni je jako fin med od medljikovca, ali uživam i u ostalim vrstama. Kod bake i djeda uvijek doručkujem med, najčešće ga jedemo na kruhu ili u čaju – rekla je Petra. Sve vrste meda svidjele su se i Patriku koji ga kod kuće također redovito jede, a kako kaže, ne zna zašto je zdrav, ali važno da je fin.
Nakon edukativne prezentacije o pčelama, sudjelovali su u kvizu znanja, gdje su najbolji dobili diplome i male nagrade od pčelara. U radionici susreta s pčelarom, djeca su se upoznala s pčelarom i živim pčelama, tražili maticu, promatrali rad pčelara, košnice i nastavke sa saćem, te su imali priliku obući pčelarsku odjeću što je za mnoge bio poseban doživljaj.
– Danas sam naučila da trebamo čuvati pčelice za život jer su jako važne – one prave med koji je jako zdrav. Naučila sam i da je pčela matica važna jer pravi jaja od kojih nastanu pčelice radilice, a možemo ju prepoznati po tome što je malo veća i ima neku rozu točkicu – ispričala nam je Ema.
Kreativnost djece došla je do izražaja u radionici oslikavanja košnica gdje su imali slobodu izraziti svoju umjetničku viziju i osvijestiti važnost pčela kroz umjetnost.
Učiteljica Ivana Ternjej Stanivuković istaknula je važnost sudjelovanja djece u ovakvim edukativnim radionicama te podijelila svoja razmišljanja o pozitivnim učincima konzumacije meda i pčelinjih proizvoda na dječje zdravlje.
– Kad smo dobili poziv za ove radionice, uopće nismo dvojile o dolasku ovdje. Med djeca konzumiraju i u školi te ga jedu uz maslac, i to dosta dobro prolazi. Med i svi pčelinji proizvodi su jako važni za otpornost organizma, i mislim da je jako važno razvijati tu potrebu za konzumacijom tih proizvoda još kod djece. Kroz ovakve edukativne aktivnosti, djeca imaju priliku naučiti o važnosti pčela i pčelinjih proizvoda na praktičan i zanimljiv način. Smatram da je ključno poticati ovu svijest od najranije dobi kako bi djeca razvila zdrave navike koje će zadržati i u odrasloj dobi – naglasila je učiteljica.
Edukaciju i kviz znanja vodila je Nela Drača, stručni suradnik Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, koja je istaknula važnost edukacije i poticanja konzumacije pčelinjih proizvoda među djecom.
– Kao županijska organizacija posvećeni smo istraživanju pčelinjih proizvoda poput meda, propolisa, voska i drugih pčelinjih proizvoda. Želimo potaknuti djecu na konzumaciju i potrošnju tih proizvoda, posebno meda, te im pokazati raznolikost njegovih vrsta dostupnih na našem području. Također, želimo educirati djecu o važnosti pčela za okoliš i njihovoj ključnoj ulozi u oprašivanju na livadama, što je od vitalnog značaja za cijelo čovječanstvo – istaknula je Drača.