Općina Gradina je danas (subota) bila je u Lipovcu organizator jednog zanimljivog tradicionalnog događaja. U Slavoniji ga nazivaju svinjokolja ili kolinje, a riječ je o tradiciji ljudi našeg kraja, koja obično započinje u drugoj polovini studenoga, a zna se otegnuti i do kraja godine. Nakon što se obavi kolinje, zima se dočeka punih pušnica i hladnjaka. Topi se mast, prave čvarci, kobasice, krvavice, tlačenica i ostali „plodovi tora“. Nekad je za naše stare kolinje značilo pripravu hrane za cijelu sljedeću godinu, osobito dok nije bilo hladnjaka.
Upravo takav cjelokupan prikaz ove stare tradicije uprizoren je na OPG-u Mijok u Lipovcu, nazvan „Kolinje u općini Gradina“. Tim povodom okupili su se predstavnici općine Gradina, mještani i ostali radoznali posjetitelji, među njima i zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove VPŽ Bojan Mijok i naravno domaćin, načelnik općine Gradina Marko Ajček koji nam je napomenuo osobitu važnost ovog događaja.
– Puno manje ljudi prakticira ovakav način kolinja, živi se užurbano, manje se posvećuje pozornosti starim poslovima, druženju i domaćim delicijama. Smatram da je važno njegovati tradiciju jer ona je temelj na kojem počiva cijela Slavonija, a time i cijela Hrvatska. Moramo biti svjesni naših korijena i odakle smo potekli i gajiti te vrijednosti i dalje – napomenuo je Marko Ajček.
NEKAD LJUDI NISU TOLIKO MARILI ZA VRIJEME
Glavni mesar bio je Mirko Puškarić iz Gradine koji taj posao radi dugi niz godina, a vjeruje da će ga još dugo raditi.
– Radio sam kao mesar, a sad sam „mesar penzioner“, ali to ne umanjuje moju volju za ovim tradicionalnim zanatom, posebno ako se radi o starinskom načinu kolinja kao što se to može i vidjeti. Nekad na primjer nije bilo brenera za šurenje svinja, nego ga se palilo u slami. Duže je trajalo, ali nekada ljudi nisu marili za vrijeme jer su se voljeli družiti, uživati u mesnim delicijama i dobroj kapljici. Uz sve to i neizostavnu glazbu, takav događaj trajao je dugo u noć, a ne kao sad, par sati i gotovo. Tu nema ni zadovoljstva ni čara, a to je velika greška -napomenuo nam je glavni mesar ceremonije Mirko Puškarić.
Kako je to red i običaj, nakon obavljenog kolinja i pripreme mesa slijedi čašćenje tako da je za sve sudionike ovog događaja i ostale goste pripremljeno i druženje uz obilan zajednički ručak. (www.icv.hr, bs; B. Sokele)