Grubišno Polje će 16. i 17. studenog 2024. godine biti domaćin Gospodarskog sajma sira, meda i vrganja, jedne od najznačajnijih manifestacija posvećenih promociji lokalnih proizvoda i poljoprivrednih običaja u regiji. Očekuje se više od 100 izlagača iz tri županije: Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske, koji će predstaviti bogatstvo domaće ponude sira, meda, gljiva, ali i drugih autohtonih proizvoda.
Bilogorski doručak i novi autohtoni desert: Desert s Južne Bilogore
Jedan od glavnih događaja na sajmu bit će prezentacija „Bilogorskog doručka“, koji će se održati u subotu od 10 do 12 sati. Ovaj jedinstveni doručak nudi posjetiteljima priliku da uživaju u tradicionalnim delicijama iz srca Bilogore, pripremljenima od lokalnih sastojaka. Posebna atrakcija bit će predstavljanje novog autohtonog deserta – „Deserta s Južne Bilogore“, koji će premijerno biti prikazan upravo na ovom sajmu, a moći će se i kušati. Ovaj desert, osmislio je i prezentirati će chef Ivan Đukić iz Osijeka. U budućnosti plan je osmisliti i glavno jelo, raditi će se na cjelokupnom menu-u za koji je tendencija da postane nezaobilazan dio kulinarske ponude regije, kombinirajući tradicionalne okuse s modernim pristupom.
Panel diskusija s temom – Spajanje lokalnih okusa i turističkih doživljaja
Posebnu pažnju posjetitelja privući će panel diskusija na temu “Spajanje lokalnih okusa i turističkih doživljaja”, koja će se održati u subotu u 12 sati. Panel će okupiti stručnjake iz područja gastronomije, turizma i poljoprivrede, s ciljem rasprave; kako povezati autohtone proizvode s turističkim sadržajima te na koji način lokalne delicije i ponuda OPG-ova mogu obogatiti turističku ponudu regije.? Ova rasprava pružit će priliku izlagačima i sudionicima da razmijene ideje i iskustva, te unaprijede promociju lokalne gastronomije na nacionalnom i međunarodnom tržištu.
Edukativni sadržaji i radionice za posjetitelje
Sajam će tijekom oba dana ponuditi raznovrsne edukativne sadržaje i radionice. Posebno se ističe predavanje o determinaciji samoniklih gljiva i njihovoj važnosti u prehrani, koje će voditi izv. prof. dr. sc. Ivan Širić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Osim toga, posjetitelji će moći prisustvovati radionicama, kao i demonstracijama izrade tradicionalnih jela, poput vučenog tijesta.
Nagrade za najbolje sirare i medare
Jedan od ključnih trenutaka sajma bit će dodjela nagrada za najbolje proizvode. U subotu će se dodijeliti nagrade za najbolji sir i najbolji med, čime će se odati priznanje proizvođačima koji su svojim radom i trudom postigli izvrsnost u proizvodnji ovih domaćih specijaliteta. Ocjenjivački sud će razmatrati kvalitetu proizvoda, autentičnost okusa te inovativnost u pripremi i prezentaciji.
Čvarkijada
Nedjelja donosi još jednu posebnu poslasticu za posjetitelje – „Čvarkijadu“, natjecanje u pripremi čvaraka koje počinje u 8 sati. Ovo tradicionalno natjecanje okuplja vrsne majstore iz cijele regije, a proglašenje najboljih čvaraka održat će se u 13 sati. Čvarkijada je poznata po svojoj živopisnoj atmosferi, a posjetitelji će moći kušati svježe spravljene čvarke i upoznati se s tradicionalnim načinom njihove pripreme.
Za zabavni dio programa pobrinut će se čak četiri tamburaška sastava.
Cilj manifestacija spojiti tradiciju, gastronomiju i turizam
Gospodarski sajam sira, meda i vrganja u Grubišnom Polju nije samo prilika za promociju lokalnih proizvoda, već i važan događaj koji povezuje lokalnu zajednicu, proizvođače i posjetitelje iz cijele Hrvatske. Ova manifestacija slavi bogatstvo okusa i tradicije Bilogore te promovira održivi razvoj ruralnih područja kroz podršku domaćoj proizvodnji i turizmu.
– Pozivamo sve ljubitelje domaće hrane, tradicijskih proizvoda i dobre zabave da posjete sajam 16 i 17. studenog i uživaju u pravoj domaćoj atmosferi koja spaja najbolje od Bilogore – istaknuli su organizatori sajma. U organizaciji sajma potporu je dala Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.
(promo)