Značajan dio tradicijskih svakodnevnih jela nije zapisivan u obliku recepata, već je prenošen s generacije na generaciju.
Opće je poznato da je svaka domaćica kuhala po “svom guštu” te u svako jelo dodavala nešto svoga, što zbog štednje, što zbog okusa, što zbog snalažljivosti.
Proučavajući starije zapise i razgovarajući sa suradnicima pronašli smo niz jednostavnih, svakodnevnih jela te ih zapisujemo i čuvamo u Gradskom muzeju Virovitica kao svjedočanstvo jednog minulog vremena.
U ove vruće dane donosimo usmeno preneseni recept koji nam je ustupio Marijan Volenik. Svakako ga isprobajte. U tek!
Rezanci nasuvo
Domaće široke rezance skuvamo, iscidimo pa metnemo u rajnglu u kojoj smo malo popržili crveni luk ondak da bude malo smeđkast pa se na to doda kuvani grah i izmiša. Uz tose može poslužiti kiselina. Krastavci, kisela paprika, a njabolje je zelena šalata il mladi radič matovilac. Tak smo mi nekada jeli i to je znala slagati pokojna omama.