U 78. godini života preminuo je akademik Marijan Hornung, istaknuti gastronom, promicatelj hrvatske kulinarske baštine i neumorni čuvar tradicije.
Marijan je rođen u Orahovici 1948. godine. Bio je jedan od najboljih hrvatskih kuhara starije generacije, a radio je, među ostalim, u zagrebačkim hotelima Esplanade i Palace. Prvog travnja 2001. došao je u Okrugljak Osijek gdje je bio glavi chef do kraja karijere.
Marijan Hornung uživao je golemi ugled u profesionalnoj zajednici, ne samo zato što su se kod njega polagali majstorski ispiti iz slastičarstva i kuharstva, nego zato što je i kao osoba i kao profesionalac ostavljao sjajan dojam. Njegov doprinos očuvanju i razvoju hrvatske kuhinje ostat će neizbrisiv. Od akademika Hornunga ovim se riječima oprostio Hrvatski kuharski savez:
– Svojim znanjem, predanošću i strašću za kulinarstvom inspirirao je mnoge naraštaje kuhara i ljubitelja gastronomije, a njegov trud u istraživanju i promoviranju autohtonih jela ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturnoj baštini. Odlazak akademika Hornunga nenadoknadiv je gubitak, ali njegovo nasljeđe živjet će kroz recepte, znanje i vrijednosti koje je s ljubavlju dijelio. Posljednji ispraćaj održat će se u utorak, 18. veljače, na groblju u Orahovici. U ovim teškim trenucima izražavamo iskrenu sućut obitelji, prijateljima i svima koji su ga poznavali. Neka počiva u miru– napisali su iz HKS-a.
Oglasio se i Dražen Šafar, predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine:
– Izuzetno sam poštivao gospodina Hornunga i njegov rad, a svaki razgovor i razmjena iskustva s njim bili su neprocjenjivo iskustvo za mene. Ostat će mi uvijek u jako lijepom sjećanju, a njegovi kulinarski savjeti vječno će biti čuvari rada i naše Udruge. Neka mu je vječna slava i hvala– poručio je Šafar.
(icv.hr, vg)