U organizaciji Grada Slatine, Turističke zajednice Grada Slatine i Slatinskog informativnog centara, te uz potporu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina, danas (nedjelja) je u Parku 136. slatinske brigade održano 10. otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju fiša.Organizatori su se pobrinuli da sve ekipe dobiju osnovnu namirnicu za pripremanje ove slavonske delicije. Natjecanje, na kojem su sudjelovale 22 ekipe, svečano je otvorio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić te je potom u pratnji svog zamjenika Ilije Nikolića i direktora Turističke zajednice grada Slatine Jurice Bosaka obišao sve natjecateljske ekipe uručivši im zahvalnice i pregače.Nakon što su dvočlane ekipe odradile svoj posao, stručni žiri kušanjem uzoraka svakog pojedinog fiša ocijenio je najbolje, a ocjenjivali su izgled, okus, kompaktnost i ukupni dojam. Tročlani stručni žiri su činili svjetski priznata i višestruko nagrađivana slastičarka i proslavljena olimpijka Sandra Jadek, direktor slatinskog restorana ”Ivona” Igor Grepo i poznati chef restorana ”Citadela” iz Vardarca u Baranji Igor Vlatković koji je svoju karijeru izgradio na kuhanju domaćih specijaliteta, ponajviše fiša i jela od slatkovodne ribe, a osvajač je brojnih priznanja i medalja.Ove je godine po prvi put, umjesto samo tri, nagrađivano pet najboljih ekipa koje su za prva tri mjesta osvojili kotliće od 25, 16 i 10 litara obogaćene sponzorskim čašama za vino koje će im otkriti „Drugu stranu očekivanja“, a uz čaše za vino osigurani su i prikladni pokloni za četvrto, odnosno peto mjesto.Prvo mjesto majstora ribljeg kotlića pripalo je ekipi Panonski sindrom, drugi su bili kuhari Časničkog zbora Vrbovec, treće je mjesto zauzeo DVD Nova Kapela, na četvrto su se plasirali Kumovi iz Slatine, a na peto slatinska Udruga Ličana Vila Velebita.Zahvalnice članovima stručnog žirija uručio je direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak, a diplome i nagrade najboljim ekipama uručio je slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine pobrinuli su se da posjetitelji manifestacije ne ostanu gladni, te su u suradnji s restoranom Sequoia Slatina osigurali fiš paprikaš za građanstvo. Tako je pod kuharskom palicom glavnog kuhara Siniše Šimunovića pripremljeno u tri velika kotla oko 150 litara fiša te je, uz one natjecateljske, građanima podijeljeno oko 300 porcija.Za dobar štimung pobrinuli su se glazbenici Tamburaškog sastava Kontra, a paralelno s natjecanjem u kuhanju fiša održano je odmjeravanje snage u potezanju konopa. U potezanju konopa su se okušale četiri ekipe, a pobjednik je bila ekipa HSP-a Slatina.

(www.icv.hr, adf, mf; Foto: D. Fišli)