Kažu da svako veliko putovanje počinje „prvim, uglavnom malim korakom“. Tako je bilo i za OPG Luke Ivoša. OPG je osnovao 2000., no 2008. godine je napravio ključan korak, posadio je buče golice. Ubrzo je zaključio kako bi mogao početi i s proizvodnjom bučinog ulja. Malo po malo, 2015. krenulo se u projekt izgradnje uljare u Gornjem Bazju.

Danas proizvodi bučino ulje, kako toplim prešanjem, tako i hladnim prešanjem. Tu je i brašno od konoplje ili bučinih sjemenki…

Njegovu uljaru u Gornjem Bazju obišao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz zamjenika Marija Klementa, načelnika općine Lukač Đure Bukvića i direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ Nede Martić. Pokazao im je Luka proces proizvodnje, od sjemenke do ulja, u svom pogonu koji se nalazi nedaleko osnovne škole. Puno je tu inovacija koje je Luka negdje vidio i u svom prostoru patentirao. Plodovi rada se vide, pa je tako „Virovitičko djevičansko bučino ulje“ i „Bazjansko hladno prešano bučino ulje“ nositelj oznake Hrvatske kvalitete Hrvatske gospodarske komore.

fotoFoto: K. Toplak

No, stvaraju oni i hladno prešano ulje suncokreta, ulje industrijske konoplje, ulje lana, ulje podlanka (Camelina Stiva), ulje crnog kima, ulje sikavice, ulje oraha, ulje lješnjaka, namaz od bučinih sjemenski s dodatkom češnjaka…. Kod njih je na cijeni zdravlje, koje uglavnom stane „u jednu žličicu“…

(vpz.hr)

[g-gallery gid=”627461″]