Što se dogodi kada se vlasnici dvaju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava udruže i krenu u proizvodnju? Tržište se obogati potpuno domaćim i visokokvalitetnim proizvodima i skrene pažnju na svestranost jednog, u ovom slučaju orašastog ploda. Upravo to su uspjeli Josip Jugović i Damir Jurišić iz Gradine sa svojom odlukom da proizvedu ulje, namaz te brašno od lješnjaka.
Kako obojica s uzgojem lješnjaka imaju višegodišnje iskustvo, odlučili su napraviti korak dalje te lješnjak plasirati na tržište u oblicima koji nisu toliko zastupljeni. Ulje, maslac i brašno njihova su tri proizvoda koja traže svoje mjesto na tržištu koje je, što se proizvoda od lješnjaka tiče, zasad neiskorišteno.
PREZENTACIJE PUTEM SAJMOVA
– Prije nego smo krenuli sa svime, malo sam ispitivao ljude što misle o ideji, svi su gledali u mene, nitko nije znao što reći jer ovakvih proizvoda jednostavno nema na području Hrvatske – otkriva Josip Jugović stanje na tržištu.
– Na internetskim oglasnim stranicama lješnjakove proizvode prodaje desetak ljudi i to što postoji dosta je skupo. Ljudi koji se bave proizvodnjom lješnjakovog ulja, maslaca i brašna ili trguju s, na primjer, trgovačkim centrima, nabijaju jako veliku cijenu zbog marže – zaključuje ovaj vlasnik OPG-a koji je odlučio ići drugim putem i prilagoditi se mogućnostima kupaca.
Kako bi svojim domaćim i kvalitetnim proizvodima obogatili ovo specijalizirano tržište, Josip Jugović i Damir Jurišić pronašli su odgovarajuću uljaru i mlin koji bi im pružali svoje usluge te su krenuli s proizvodnjom. A te iste proizvode prvi su put predstavili na ovogodišnjem izdanju Agroexpa i to dosta uspješno.
– Ovo nam je bio prvi sajam. Ljudi bi prolazili i gledali i vidiš da im nije baš jasno kakve to proizvode imamo – smije se ovaj vlasnik OPG-a koji otkriva kako je prvo sajamsko izlaganje rezultiralo rasprodanim maslacima te da ni ulje ni brašno nisu kaskali, što se tiče prodaje.
NATJEČAJIMA DO VLASTITE PREŠE I ULJARE
Iako prodaja još nije takva da od nje imaju čistu zaradu, Josip Jugović je optimističan što se tiče budućnosti. Jednostavno: vjeruje u svoje proizvode.
– Sve je to proces, moraš nekako početi. Mi smo počeli i što se tiče planova za budućnost, čekamo da krenu natječaji kako bismo povukli sredstva za vlastitu uljaru i prešu, sve košta, a nismo u poziciji da sami financiramo. Kada pričamo o proizvodima, ostajemo na ova svoja tri, definitivno ćemo ih i dalje proizvoditi te se nadamo da će ih kupci prepoznati kao kvalitetne – kaže J. Jugović čije proizvode zainteresirani mogu pronaći i naručiti na Facebook stranici Lješnjak-Proizvodi.
A kako bi svojim potencijalnim klijentima približili svoje zdrave i domaće proizvode, iduća postaja ovim proizvođačima je sajam u Noskovcima. Ističu i kako se posebno vesele idućem izdanju sajma Viroexpo u proljeće sljedeće godine.
Za kraj, upitali smo J. Jugovića koji mu je od njegovih proizvoda najdraži.
– Namaz od lješnjaka. Meni je bolji od Nutelle i svih drugih čokoladnih namaza – odgovara bez oklijevanja i s osmijehom na licu.
Ukusan namaz od lješnjaka smiju i dijabetičari
Ovaj maslac je idealan za dijabetičare jer je organski, u njega se ne dodaju šećeri kako bi se dobio puniji okus, ali ni ostali aditivi. Nakon što se namaže na kruh, po želji i okusu može se dodati sladilo u vidu šećera ili meda, ali i cimet, ovisno o afinitetima i željama. Izvrstan je izvor bjelančevina, ugljikohidrata, zdravih masti, minerala i vitamina pa ga ovi proizvođači iz Gradine preporučuju kao dobrodošao proizvod u zdravoj maminoj kuhinji.
Uljem od lješnjaka protiv akni, celulita i peruti
Ulje od lješnjaka bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin, vitamin B6, vitamin E te manje količine ostalih vitamina. Zbog svog izuzetnog djelovanja na kožu, preporuča se u dermalnom korištenju. Vrlo brzo se upija, ne ostavlja masni film na koži. Odlično djeluje kod pomoći pri tretiranju akni, proširenih pora, celulita i peruti.
Tamne palačinke od lješnjakovog brašna
Samo po sebi, ovo brašno ne sadrži gluten, ali poželjno ga je pomiješati s drugim brašnom u pripremi kruha ili kolača jer se ono samo ne može povezati. Tijesto koje nastane od upotrebe lješnjakovog brašna po boji je nešto tamnije, slatkasto te dosta aromatizirano. Idealno je za pripremu palačinki. (www.icv.hr, ea)