Općina Gradina je i ove godine za svoje mještane i goste organizirala tradicionalno slavonsko kolinje. Domaćin je i ovaj puta bio OPG Igora Mijoka iz Lipovca, uz pokroviteljstvo mesnice Šuvak i naravno, organizaciju Općine Gradina.
– Kolinje je tradicija našeg kraja, događaj koji se organizira uglavnom u hladnije vrijeme, a prosinac je idealan za to – rekao nam je tom prigodom načelnik Općine Gradina koji je već od ranog jutra navukao pregaču i prihvatio se posla.
– I ove godine kolinje obavljamo na stari tradicionalni način paljenja svinje u slami. Naravno u ovo vrijeme to se obavlja na drugi način, ali mi smo upravo htjeli prikazati kako su to radili naši stari – rekao nam je Marko Ajček koji ima poprilično iskustva jer se to radilo i u njegovoj obitelji u Gradini.
Posla su se uz domaćine i djelatnike mesnice Šuvak prihvatili i gosti, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRE RH Josip Đakić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove VPŽ Bojan Mijok, koji su također u pregačama rezali i mljeli meso, posluživali goste i brinuli se da sve ide “ko po špagi”.
“Kolinje u Gradini” privuklo je i susjede, te ostale mještane koji su se pridružili ovom tradicionalnom događaju koji u svojoj kasnijoj fazi “tjera vodu na usta”, a kako i ne bi, topi se mast, prave čvarci, kobasice, krvavice, tlačenica i ostali “plodovi tora”.
Ovaj stari slavonski običaj kažu treba sačuvati od zaborava, ne samo zbog tradicije, nego i zdravlja, jer treba, poručuju jesti zdravo i domaće, kao što su to činili i naši stari. (www.icv.hr, bs)
[g-gallery gid=”569644″]