Učenici 1.a razreda Opće gimnazije Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica na satima povijesti istraživali su kako se koristio kupus u prehrani starih Egipćana, Grka i Rimljana. Kako su istražili, Egipćani su koristili kupus u svojoj prehrani na različite načine, u obliku salata, juha i kuhanih jela jer je bio lako dostupan i hranjiv.
-Vjerovali su i u ljekovitu korist kupusa pa su ga neki koristili i kao lijek za probavne smetnje i upale. Stari su Grci koristili kupus na sličan način kao Egipćani, iako su bili poznati po razvijenijoj gastronomiji. Koristili su ga kao povrće u jelima, u medicinske svrhe za probavne smetnje, za liječenje rana te za ublažavanje bolova i upala te u festivalima i ritualima kao simbol proslave plodnosti. Rimljani su konzumirali kupus u velikim količinama. Koristili su ga u brojnim jelima, pečenim i kuhanim te u salatama. Kupus je bio povrće koje se dobro čuvalo tijekom zime pa su ga Rimljani koristili kao izvor hrane u hladnijem mjesecima – iznijeli su učenici svoje rezultate istraživanja, a nakon istog pripremili su izložbu kojom su predstavili sve ono što su saznali i pronašli.
(icv.hr, vg)