U organizaciji Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, suorganizaciji Grada Virovitice i LAG-a Marinianis Slatina te pod generalnim pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine, 15. ožujka 2025. godine u restoranu Pustara Višnjica bit će održano 7. Međunarodno natjecanje slastičara Zlatni orah. Riječ je o manifestaciji koja godinama donosi veliki kulinarski spektakl u kojem sudjeluju slastičari profesionalci i učenici strukovnih škola iz cijele Hrvatske te Mađarska, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. I ove godine bit će to veliki broj sudionika, a tradicionalno nakon proglašenja pobjednika, na završnoj večeri, svojim će se specijalitetima predstaviti ponajbolji restorani Slavonije, Baranje i Podravine.

– Sedmu godinu za redom pripremamo ovu manifestaciju koja je postala najjače slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj te jedno od poznatijih u ovom dijelu Europe. Tijek manifestacije pratit će svi vodeći elektronski i tiskani hrvatski mediji, a naš glavni cilj je promovirati gastronomiju i slastičarstvo našeg kraja te educirati mlade slastičare o modernoj gastronomiji, da što spremniji uđu u svijet kulinarstva. Zahvaljujem svim donatorima i sponzorima, našim suorganizatorima i svima koji nam na bilo koji način pomažu da ova manifestacija bude što bolja i nastavi biti zaštitni znak naše županije – kaže predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine Dražen Šafar.

fotoVladimir Grgurić

Natjecateljski dio će ponovno biti zanimljiv, a glavna namirnica i tema slastica tradicionalno ostaje orah. 

– Profesionalci se kao i prošle godine natječu u dvije kategorije, pripremi torte od oraha te izradi slastičarske skulpture, dok će učenici slastičari ove godine umjesto prošlogodišnjeg žarbo kolača od oraha, dobiti zadatak pripremiti roladu od oraha. Već sada imamo dobar odaziv prijavljenih u obje kategorije, a prijave su još otvorene. Sigurno nas ponovno očekuje pravi kulinarski spektakl – kaže jedna od organizatorica manifestacije, osvajačica niz državnih i svjetskih slastičarskih medalja Sandra Jadek. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo i ove godine čine članovi WACHS-a, Svjetske kulinarske organizacije.

– S nama će biti i vrhunski majstori gastronomije iz BiH, Srbije i Slovenije, visoki hrvatski kulinarski stručnjaci, a u goste nam po prvi puta ove godine dolaze cijenjene tvrtke specijalizirane za slastičarstvo iz Poljske i Italije – dodala je Jadek.

fotoVladimir Grgurić

I ove godine uz manifestaciju svi sudionici moći će pratiti posebne stručne slastičarske radionice vrhunskih majstora slastica, a bit će upoznati i s turističkim ljepotama Virovitičko-podravske županije:

– Presretni smo što smo u samo šest godina napravili natjecanje koje je traženo, visoko pozicionirano u ovom dijelu Europe i što slobodno možemo reći da svaki sudionik kaže kako je prestiž biti na Zlatnom orahu. Posebno smo sretni što na ovaj način promoviramo kraj iz kojeg dolazimo, grad Slatinu i našu Virovitičko-podravsku županiju – zaključio je predsjednik Dražen Šafar.                 

(icv.hr, vg)