Mrlje od kamenca na slavinama su neizbježne, osobito ako živite u području s tvrdom vodom. Nastaju zbog otopljenih minerala u vodi, kao što su kalcij i magnezij, koji ostavljaju naslage nakon što voda ispari, piše Mirror. Proizvodi za čišćenje kamenca, dobri su i prilično učinkovito uklanjaju kamenac, no ne djeluju preventivno, odnosno, primijetit ćete da se kamenac gotovo odmah – vraća! Ipak, jedna korisnica TikToka otkrila je trik koji može spriječiti prebrzi povratak kamenca, koristeći – lučicu, odnosno malenu svijeću, prenosi Večernji list.
Beatriz, koja objavljuje sadržaj o kućanskim poslovima i organizaciji na svom TikTok profilu nedavno je podijelila video pod nazivom “Kako spriječiti pojavljivanje mrlja od kamenca na slavinama”. U njemu je pokazala kako trljanjem lučice po slavini stvara svojevrsnu barijeru po kojoj voda samo sklizne – bez ostavljanja mrlja.
-Evo jednostavnog trika kako bi vaše slavine ostale blistave. Jednostavno protrljajte vosak svijeće po slavini i ispolirajte suhom krpom od mikrofibre, a površina će doslovno odbijati vodu. Također možete koristiti voštani papir za isti efekt! Obje metode stvaraju barijeru koja pomaže u sprječavanju tvrdokornih mrlja od tvrde vode, a slavine će izgledati kao nove – rekla je u videu.
Stotine ljudi komentirale su video, a mnogi su bili impresionirani. “Govoriš mi da mi je cijelo vrijeme trebao samo vosak od svijeće?” rekao je jedan komentator. Drugi je rekao: “Briljantno!”, dok je treći dodao: “Genijalno!” Kada su je pitali kako ukloniti vosak za temeljito čišćenje, Beatriz je jednostavno odgovorila da će bijeli ocat obaviti najbolji posao.
Kraljica čistoće Lynsey Crombie kaže da je limun također odličan za borbu protiv kamenca i mrlja od tvrde vode. Stručnjakinja, koja je gostovala u emisiji ITV’s This Morning, kaže da je ovo jeftino voće ‘antiseptičkih svojstava’ i ima ‘slatki miris’ – što ga čini savršenim sredstvom za čišćenje. “Za kamenac na slavinama, jednostavno prerežite limun na pola i protrljajte ga po slavini gdje je prisutan kamenac”, rekla je. “Ostavite limun neko vrijeme na slavini kako bi počeo djelovati, a zatim ga isperite. Možda ćete ovaj proces morati ponoviti.”
(vecernji.hr)