Šnenokle, žličnjaci, paradižet… Ovaj desert ima mnogo naziva, a riječ je tučenim bjelanjcima kuhanima u mlijeku, koji se oblikuju žlicom (otud i naziv žličnjaci), koji se zatim posluže s kremom od žumanjaka, mlijeka i vanilin šećera piše Index.

Desert je austrijskog podrijetla, a Austrijanci ga zovu Schneenockerl mit Kanarimilch, odnosno snježni valjušci s mlijekom od kanarinca. Prema drugim izvorima, desert potječe iz Francuske i tamo ga zovu jaja u snijegu ili snježna jaja (les œufs à la neige).

Bez obzira na naziv, riječ je o istoj slastici koja nas podsjeća na bakinu kuhinju i koju vežemo uz zimu, a najbolja stvar je što vam je za ovaj desert potrebno jako malo sastojaka i vrlo je jednostavan za pripremu.

U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a šnenokle su najukusnije kada su dobro ohlađene.

Za njihovu pripremu trebat će vam: 1 litra mlijeka, 5 bjelanjaka, 5 žumanjaka, 100 g šećera, 1 žličica brašna i 1 paketić vanilin šećera.

Kako ih pripremiti

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, bjelanjcima dodajte malo soli te bjelanjke s pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. U mlijeko stavite šećer i vanilin šećer te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, s pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka i svaki žličnjak kuhajte po minutu sa svake strane.

Vadite ih s pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice. Pjenjačom istucite žumanjke i brašno pa u tu smjesu pomalo dolijevajte i vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka, uz miješanje.

Dobivenu kremu vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavre te nastavite miješati dok se smjesa ne zgusne. Kremu prelijte preko žličnjaka i ostavite da se ohladi.

(index.hr)