Šape s orasima ili medvjeđe šape prhki su kolačići koji se već generacijama pripremaju u mnogim hrvatskim domovima, ali i šire. Popularne su diljem Hrvatske, a posebno u božićno i novogodišnje vrijeme kada se često prave.

Kolačići su to koji mnoge podsjećaju na djetinjstvo jer nema te bake koja ih nije pekla za blagdane, a šape će se i ovog Božića naći na stolu u mnogim kućanstvima. Ako ih i vi planirate raditi, u nastavku donosimo recept virovitičke gastro blogerica Sanja Mijac.

BAKINE ŠAPE S ORASIMA

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 g svinjske masti
  • 250 g mljevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
  1. U veliku posudu stavite sve sastojke i rukama zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
  2. Pećnicu upalite na 180C da se grije.
  3. Ako ćete raditi sa modlicama za šape njih je ipak prije potrebno malo namastiti i to tako da uzmete kist, ravnomjerno ih premažete s masti, te ih posipate s malo brašna. Modlice tijestom punite do pola. U pećnicu stavljajte peći one istih oblika i debljina kako bi vam se ravnomjerno pekli.
  4. Ako ćete koristiti obične modlice za kekse raznoraznih oblika, tijesto uz pomoć još brašna razvaljajte na debljinu od 2 cm i izrezujte oblike po želji. Na tepsiju stavite masni papir i poslažite kekse.
  5. Također, ako vam se neda ni jedno ni drugo ili vam se to tako ne sviđa, od ovog tijesta se mogu oblikovati i kuglice, kao kada radite medenjake. Postupak je isti, na tepsiju stavite masni papir i poslažite kuglice.
  6. Sve se jednako peče – a to je oko 15 minuta na 180C.
  7. Ako radite kao uobičajene kekse samo ih malo ohladite pa ih uvaljajte u šećer u prahu, ako radite u pravim modlicama za šape tada ih ostavite još 5 minuta da odstoje u kalupima pa ih tek tada izvadite van.

(domacica.com.hr)