U vremenu fritula i germknedli još se jedna starinska delicija vraća na naše jelovnike: rezanci s makom. Tradicionalno jelo naših baka, mirisno i toplo, idealno je za zimske dane. Njegova je prednost što je brzo gotovo, a može poslužiti ne samo kao glavni obrok, već i ukusan, brzi desert, osobito za djecu, za koju znamo kako tjesteninu vole u svim varijantama. 

Na ovaj recept podsjetila nas je naša čitateljica Ružica P., kojoj zahvaljujemo. Napomenula je kako se umjesto mlijeka može koristiti i slatko vrhnje, čime rezanci s makom postanu još kremastiji. 

Sastojci: 

1 široki rezanci 

150 g mljevenog maka

1 dl mlijeka/slatkog vrhnja  

1 vanilin šećer 

100 gr maslaca 

100 gr šećera 

 

Priprema: 

Po uputi skuhajte tjesteninu, procijedite i prelijte hladnom vodom. U posudi/tavi otopite maslac i kuhanu tjesteninu lagano popržite. Maknite s vatre.  

U međuvremenu u posudi zagrijte mlijeko/slatko vrhnje, dodajte šećer, vanilin šećer i mak te miješajte dok ne provrije. Prelijte umak preko tjestenine, dobro promješajte i poslužite. 

Jelo će i po ovom receptu biti ukusno i sočno, a u drugim varijantama umjesto maka mogu biti orasi, kakao, sušene grožđice, pa i marmelada. 

Po želji, rezance posujte šećerom i uživajte. 

(icv.hr)