U vremenu fritula i germknedli još se jedna starinska delicija vraća na naše jelovnike: rezanci s makom. Tradicionalno jelo naših baka, mirisno i toplo, idealno je za zimske dane. Njegova je prednost što je brzo gotovo, a može poslužiti ne samo kao glavni obrok, već i ukusan, brzi desert, osobito za djecu, za koju znamo kako tjesteninu vole u svim varijantama.
Na ovaj recept podsjetila nas je naša čitateljica Ružica P., kojoj zahvaljujemo. Napomenula je kako se umjesto mlijeka može koristiti i slatko vrhnje, čime rezanci s makom postanu još kremastiji.
Sastojci:
1 široki rezanci
150 g mljevenog maka
1 dl mlijeka/slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
100 gr maslaca
100 gr šećera
Priprema:
Po uputi skuhajte tjesteninu, procijedite i prelijte hladnom vodom. U posudi/tavi otopite maslac i kuhanu tjesteninu lagano popržite. Maknite s vatre.
U međuvremenu u posudi zagrijte mlijeko/slatko vrhnje, dodajte šećer, vanilin šećer i mak te miješajte dok ne provrije. Prelijte umak preko tjestenine, dobro promješajte i poslužite.
Jelo će i po ovom receptu biti ukusno i sočno, a u drugim varijantama umjesto maka mogu biti orasi, kakao, sušene grožđice, pa i marmelada.
Po želji, rezance posujte šećerom i uživajte.
(icv.hr)