Obilježena 33. obljetnica ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica

Jučer je u Našicama svečano obilježena 33. obljetnica ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica.

Program je započeo taktovima Gradske glazbe Našice i mažoretkinja “Dora” ispred zgrade Gradske uprave, a nakon uvodnog dijela započeo je i svečani dio u sklopu kojeg su položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju “Uskrsla Hrvatska”.

Poginulim našičkim i hrvatskim braniteljima počast su odali zapovjednici 132. brigade Milan Knežević i Ivan Husnjak, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Našica i Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Našice, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Našice – Đurđenovac i HVIDRA Našice, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Slavko Barić, general – pukovnik i prvi ratni zapovjednik 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica i izaslanik ministra obrane Dalibor Bajčić, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek, te u ime župana Osječko-baranjske županije Boris Abičić, voditelj Odjela za branitelje Osječko-baranjske županije.

Vijenac Gradskog vijeća položio je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, nakon njih vijence je položilo izaslanstvo Općine Podgorač na čelu s načelnikom Goranom Đanićem i vijećnikom Općinskog vijeća Podgorač Miroslavom Štefančićem te Općina Donja Motočina, načelnik Željko Kovačević i predsjednica Općine vijeća Ružica Mikičić. Vijenac je položio i zapalio svijeću načelnik PP Našice Ivica Bukvić u ime Policijske uprave osječko-baranjske. Vijence su položili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruge koje djeluju na području grada Našica. Molitvu za poginule pripadnike 132. brigade održao je fra Tomislav Faletar.

Sve nazočne pozdravili su gradonačelnik Krešimir Kašuba, te izaslanik potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Slavko Barić, general – pukovnik i prvi ratni zapovjednik 132.brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica.

– Zaista mi je večeras velika čast pozdraviti vas sve u ime Grada Našica te vam se zahvaliti na dolasku. Grad Našice ima nekoliko važnih datuma vezanih za Domovinski rat, a to su 21. rujan- Dan pobjede nad tzv. JNA u Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica, 27. rujan- odlazak naših branitelja u obranu Vukovara i 19. listopad, datum na koji smo posebno ponosni- osnutak 132. brigade. Naši su branitelji tada pokazali domoljublje i spremnost na žrtvu. Kao što ste mogli čuti, kroz brigadu je prošlo pet tisuća hrvatskih branitelja, od kojih je 59 položilo svoj život, a 200 njih je bilo ranjeno. Ovakvi su datumi posebno važni jer se prisjećamo žrtava te im odajemo počast, a ujedno šaljemo poruku našoj djeci i mladima da se takva tragedije nikada više ne ponove. Grad Našice je jako ponosan na udruge proistekle iz Domovinskog rata, a naša dužnost je brinuti se o kvaliteti života hrvatskih branitelja te promicati istinu o Domovinskom ratu. Naši branitelji čine to svakodnevno i ja kao gradonačelnik Našica sam jako ponosan na njih. Posebno mi je večeras drago što je s nama prvi zapovjednik brigade, general Barić, jer ovaj datum nije važan samo za Našice već i za cijelu Republiku Hrvatsku. Zahvaljujući našim braniteljima mi danas svi živimo u slobodnoj, demokratskoj državi- rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

General – pukovnik Slavko Barić istaknu je kao je važnost zajedništvo, hrabrost i žrtve svih brigada tijekom Domovinskog rata.

– Želim vam uputiti riječi zahvale za sve što ste dali tijekom Domovinskog rata, za sve ono što smo zajedno prošli i učinili za Našice, Slavoniju i Republiku Hrvatsku. U tim odlučujućim danima kada se lomilo hoćemo li imati slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku, generacija koja je tada stajala na prvoj crti uspjela je ostvariti san koji su Hrvati sanjali stoljećima. U svim velikim djelima potrebno je uložiti trud, znoj, muku i žrtvu, a upravo kroz ove žrtve koje danas spominjemo, imamo pravo biti ponosni na sve ono što smo postigli. Na svima nama je da odamo počast svima onima koji više nisu s nama, onima koji nisu stigli do kraja. Mi slavimo pobjedu i povijesne trenutke koje smo ispisali, a vama pripadnicima 132. brigade želim poručiti: budite ponosni na svoje djelo, na dane provedene u hrvatskoj odori, pod hrvatskom zastavom. Zahvaljujući vama i vašoj žrtvi danas mogu uživati nove generacije. Nama nije ništa poklonjeno, mi smo to skupa ostvarili, obranili i omogućili opstanak Republike Hrvatske. Osigurali smo budućnost za naš narod i sve pripadnike vojske i policije i to moramo cijeniti svakoga dana sve više i više. Podsjetimo se svakoga dana odakle i kako smo počeli, od prvih dana 1990. godine pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te s ljudima koji su se bez potrebnog znanja i sposobnosti i s minimalnim sredstvima uspjeli suprotstaviti trećoj vojnoj sili Europe. Procjene nisu bile povoljne, neki su nam davali nekoliko dana, tjedan ili mjeseci, ali mi smo izdržali. Ovim putem vas pozivam sve da nastavite prenositi slavu i ponos 132. brigade, čuvajući tako uspomene na sve one koji danas nisu s nama, i ne samo za poginule, već i za sve one koji su se borili u najtežim trenucima 1991. godine. Grad Našice je dao puno u Domovinskom ratu, imali smo srce, ljubav, želju i viziju za stvaranjem države za koju smo se borili. Mi danas imamo državu, mi nju gradimo i stvaramo, te stvaramo još bolje uvjete u njoj. Želim se zahvaliti svima koji sudjeluju u ovoj organizaciji, Gradu, gradonačelniku, načelnicima općina i pozivam sve pripadnike da budu prisutni na ovakvim obilježavanjima, zbog sebe, ali i zbog onih koji dolaze poslije nas- izjavio je general – pukovnik Slavko Barić.

(www.icv.hr, ak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content