Ova velika promjena mnogima ide na živce, ali uskoro prelazimo na zimsko računanje vremena

Posljednje nedjelje mjeseca listopada prelazimo na zimsko računanje vremena, što znači da se satovi pomiču za jedan sat unatrag, dan/noć će toga dana trajati jedan sat dulje te ćemo moći, barem u nedjelju, dulje spavati, piše Dnevnik.hr.

Zimsko računanje vremena prema Uredbi Vlade RH u 2024. godini počinje 27. listopada u 03:00, tako da se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03:00 računa kao 02:00. To znači da kazaljke na satu treba pomaknuti s tri na dva sata.

Na većini digitalnih uređaja koji su satelitski i lokacijski povezani s internetom, poput mobitela, osobnih računala ili pametnih satova, sat će se pomaknuti sam od sebe, no na mnogim uređajima, poput električnih ili stolnih satova, električnih kućnih uređaja ili satova u nekim automobilima, to će biti potrebno učiniti ručno.

Pomicanjem sata u zimskim vremenima ostajemo najbliže prirodnom svjetlu te je sunce u podne barem približno direktno iznad na nebu. Više dnevnog svjetla jedan je od glavnih razloga za pomicanje sata i prelazak na zimsko računanje vremena, što podrazumijeva i uštedu energije te dobrobit sunčeve svjetlosti na ljudski organizam.

Zimsko računanje vremena, prema istoj Uredbi Vlade RH traje do 30. ožujka 2025. godine, kada će u 02:00 biti potrebno pomicanje za jedan sat unaprijed te će se vrijeme u 02:00 od te noći računati kao 03:00.

(dnevnik.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content