Policijski službenici PU virovitičko-podravske nastavljaju s podjelom slikovnica “Ne, ne idem!” upozoravajući djecu na opasnost od nepoznatih osoba

Policija uvijek naglašava kako su djeca najranjivija skupina društva, kako zbog svoje iskrenosti, neposrednosti, tako i zbog neiskustva. Na društvu u cjelini je odgovornost da ih zaštiti i upozori na situacije koje bi za njih mogle biti potencijalno opasne. Policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske u suradnji s Gradom Virovitica i općinama Suhopolje, Lukač, Gradina i Špišić Bukovica, dijele slikovnicu “Ne, ne idem” koja je namijenjena usvajanju samozaštitnog ponašanja kod djece najmlađe dobi, a u svrhu prevencije trgovanja djecom.

Policija savjetuje djeci:

  • Mama i tata uvijek moraju znati s kim se družiš i gdje ideš
  • Ukoliko ti priđe netko nepoznat i od tebe nešto traži, kaži to mami i tati
  • Reci jasno “NE” kada netko traži da učiniš ono što ne želiš
  • Nemoj primati darove od nepoznatih ljudi
  • Nikad nemoj ući u vozilo s nepoznatom osobom ako mama i tata to ne znaju
  • Mami i tati uvijek možeš sve reći i kad misliš da si nešto skrivi-o/la i kad te je sram

Policajci su pomoću slikovnice upoznali djecu s pravilima ponašanja i komunikacije s nepoznatim ljudima, da ne ulaze u vozila nepoznatih osoba niti uzimaju poklone koje djeci nude njima nepoznati ljudi. Kroz razgovor o ovoj slikovnici policijski službenici su djecu potakli da se roditeljima, nastavnicima ili osobi od povjerenja povjeravaju bez obzira radi li se o ugodnim ili neugodnim stvarima ili tajnama.

Savjeti roditeljima:

  • Naučite svoju djecu da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim ljudima, da ne vjeruju neznancima, ne primaju od njih darove niti s njima ikamo odlaze bez vašeg znanja.
  • Naučite svoju djecu da se na drugima ne vidi uvijek imaju li dobre ili loše namjere.
  • Njegujte osjećaj povjerenja sa svojim djetetom, potičite ga da vam kaže sve što ga muči, pa i ono čega se srami i što mu stvara neugodu.
  • Objasnite svom djetetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre tajne su uzbudljive i vesele ga, a zbog loših je tužan i zabrinut. Potaknite svoje dijete da vam povjeri i takve tajne, čak i ako mu je netko od odraslih ili starijih vršnjaka to zabranio.
  • Osnažite svoje dijete da se zna oduprijeti neprimjerenim nagovaranjima drugih ljudi, da im zna reći jasno “NE!” i po potrebi pozvati pomoć.

Policijski službenici sa sadržajem slikovnice su u proteklom periodu upoznali školarce osnovnih škola Suhopolje, Gradina, “Ivana Gorana Kovačića” Gornje Bazje, “Ivane Brlić – Mažuranić” Virovitica (i područne škole Milanovac, Rezovac, Rezovačke Krčevine, Čemernica i Taborište), dok će još posjetiti i Osnovne škole “August Cesarec” Špišić Bukovica i “Vladimir Nazor” Virovitica.

Slikovnicu “Ne, ne idem” možete pročitati na web stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba koju svakodnevno ažurira Ministarstvo unutarnjih poslova – OVDJE.

(PU virovitičko-podravska)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content