Na 57. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture “Rodoljub” osvojio srebro

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture u Pazinu je 12. i 13. listopada održan 57. susret hrvatskih pjevačkih zborova. Na susretu je sudjelovalo više od 400 pjevača iz ukupno 12 prijavljenih zborova.

Nakon višegodišnje stanke, Hrvatsko pjevačko društvo “Rodoljub” ove je godine ponovno sudjelovalo na smotri zborova. Priprema za natjecanje traje cijelu pjevačku sezonu, a sudjelovanje na samom natjecanju uvjetovano je prolaskom na preslušavanju jednog od izbornika koji dolazi ili na koncert ili na probu zbora pred sam kraj sezone. To je zapravo i kruna ovogodišnjeg rada mješovitog pjevačkog zbora HPD “Rodoljub”.

Dirigentica zbora Mirna Mihalković odlučila se za tri skladbe za natjecateljski dio susreta: “Molitva” Franje Dugana st., “Precious Lord” Thomasa A. Dorseya te vrlo zahtjevna “Dodolina”, pjesma našeg cijenjenog kompozitora Davora Bobića.

Susret je koncipiran u dva dijela, dva dana. Prvoga dana je natjecateljski dio u kojem tročlano stručno povjerenstvo susreta ocjenjuje i boduje svaku pojedinu izvedbu, a drugoga dana je nešto opuštenija atmosfera kada u revijalnom dijelu svaki zbor nastupa s jednom odabranom skladbom koja može biti obrada popularne glazbe ili neka vesela obrada tradicijske glazbe. HPD „Rodoljub“ predstavio se popularnom i omiljenom skladbom “Halellujah” Leonarda Cohena (u obradi Rogera Emersona) uz klavirsku pratnju Mihaela Mojzeša. Drugoga dana izvedbe ocjenjuju predstavnici zborova koji svojim glasovima određuju najbolju izvedbu revijalnog dijela.

Nakon revijalnog dijela uslijedilo je zajedničko pjevanje svih zborova skladbe “Sliku milu Istre naše” Ivana Matetića Ronjgova, a zatim svečana dodjela plaketa, nagrada i priznanja. HPD “Rodoljub” za svoju izvedbu dobio je 86 bodova te time osvojio srebrnu plaketu.

I pjevači i dirigentica Mirna veseli i vrlo zadovoljni, “visoko uzdignute glave”, vratili su se kući. Još je veća težina ovoga “srebra zlatnoga sjaja” kada znamo da je HPD “Rodoljub” jedini predstavnik na državnoj smotri zborova u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji, a ovom su prilikom pozvali sve zainteresirane da im se pridruže na audiciji za nove članove koja je otvorena cijele godine na redovitim probama, ponedjeljkom i četvrtkom od 19 sati.

(www.icv.hr, žv)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content