Uz pjesmu, recitaciju i molitvu te blagovanje kruha i krušnih proizvoda Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić obilježila Dane kruha

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica uobičajeno se uključila u obilježavanje Dana kruha. U holu škole okupili su se svi učenici, učitelji i djelatnici škole kako bi se zahvalili Bogu za kruh, za svako jelo koje svaki dan blaguju.

Na početku svečanosti učenicima se obratila ravnateljica škole Maja Škraba upozorivši sve na važnost kruha i poštovanje prema ovom proizvodu.

– Neki kažu “ne volim jesti kruh” i ne jedu ga ili bacaju, neki ga čak i psuju. Kruh je simbol, kruh je dar. Kruh predstavlja sveukupnost dobara koja su nam darovana. Moleći Oče naš kažemo – “Kruh naš svagdašnji daj nam danas”, jer kruh je baš taj dar svega, uspjeha, sreće, zdravlje i zemaljskih dobara. Zato poštujmo kruh i danas, ali i svaki dan stavimo u misli i molitvu sve ono čemu smo zahvalni i čime smo blagoslovljeni– rekla je Škraba, potom su učenici trećih razred otpjevali pjesmu “Kruh naš”, a prvašići recitirali pjesme o kruhu.

Na kraju je sve učenike i učitelje te hranu koju su brižno pripremile mame i bake učenike, blagoslovio orahovački župnik velečasni Željko Strnak uz poruku:

– Danas dok slavimo ovaj dan želimo svoju zahvalnost usmjeriti u dva pravca. Prva je zahvalnost dragome Bogu koji nam daje lijepo i toplo sunce, kišu i toplinu da ono što je vrijedni ratar zasijao, Bog snagom svojega blagoslova zagrije da zrno izraste u klas, a klas u plod. Druga zahvalnost ide prema našim roditeljima i starijima koji su žuljevitim rukama i trudom svoga rada sve učinili da bismo imali kruha svagdašnjeg. Zato s kruhom moram postupati s dužnim poštovanjem, jer kruh je onaj Božji dar koji imamo svaki dan, a pomislimo samo koliko je djece i ljudi koji bi htjeli jesti kruh, a nemaju ga. Teški je grijeh bacati kruh, psovati ga, i ako imaš viška kruha podijeli ga s onim koji ga nemaju– poručio je velečasni Strnak.

Djeca su potom blagovala sve ono što su njihove mame i bake pripremile uz veliki osmijeh zahvalnosti te pošli u nove školske pobjede.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content