Uz Opću opasnost i ‘Krila Oluje’ obilježit će se 33. obljetnica ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica

U petak, 18. i subotu, 19. listopada prigodnim programom bit će obilježena 33. obljetnica ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica.

Program u petak starta u 11:00 sati na parkiralištu jezera Lapovac gdje će svi zainteresirani do 17:00 sati moći razgledati postavu taktičko-tehničkog zbora naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske. U 15:30 sati očekuje se nastup akrobatske skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ‘Krila Oluje’. U 20:00 sati, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Našicama, održat će se koncert popularnog rock sastava Opća opasnost.

Subotnji program počinje u 13:00 sati kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Ivanovcu gdje će startati 4. memorijalni ultramaraton “132. brigade HV” u organizaciji URT “NEXE Team”. U 17:15 sati na prostoru ispred Gradske uprave u Našicama nastupit će Gradska glazba i Našičke mažoretkinje “Dora”. U 17:30 sati kod spomen-obilježja “Uskrsla Hrvatska” bit će položeni vijenci i upaljeni lampioni uz prigodnu molitvu za poginule pripadnike 132. brigade i poginule hrvatske branitelje. U 18:30 sati u crkvi sv. Antuna Padovanskog održat će se misa zadušnica za poginule pripadnike 132. brigade i poginule hrvatske branitelje. Program obilježavanja završit će u 19:30 sati dočekom maratonaca, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Povjesnica 132. brigade HV-a Našice – Orahovica

Dana 19. listopada 1991. godine ustrojena je 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica sa zapovjednim mjestom u Našicama te s temeljnom ulogom i zadaćom pričuve operativne zone Osijek i kao snaga za osiguranje i djelovanje u dubini obrane zone Osijek. Nakon osvajanja vojarne neprijateljske JNA u Našicama, 21. rujna 1991. godine, stvorili su se preduvjeti za formiranje većih postrojbi Hrvatske vojske na širem našičkom području.

Kod ustrojavanja 132. brigade u njen sastav prelazi jedna bojna iz 107. brigade HV Valpovo, u čijem su sastavu bili i pripadnici iz našičkog kraja, te postaje 1. bojna 132. brigade. Drugu bojnu 132. brigade čini pripadnici iz Orahovice i okolice, a kasnije su formirane i 3. i 4. bojna.

Nekoliko dana nakon formiranja brigada preuzima prvu crtu bojišnice u selu Ivanovcu i okolici, na južnoj strani obrane grada Osijeka. Posebno teške borbe brigada vodi u prosincu 1991. nakon neprijateljskoga zauzimanja susjednog sela Antunovca jer je tada Ivanovac bio okružen s tri strane. Brigada je u predjelu sela Ivanovac bila do sredine ljeta 1992.
Pripadnici brigade sudjelovale su i u Operaciji Orkan ’91. kada su oslobođena sela Kokočak, Pušina i Slatinski Drenovac.

Tijekom 1995. i akcije “Bljesak” brigada je preuzela bojišnicu na istoku Slavonije i to državnu granicu prema tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Kroz brigadu je prošlo oko 5.000 branitelja, poginulo je 59 pripadnika, a više od 200 je bilo ranjenih. Tijekom Domovinskog rata veliki broj pripadnika brigade prešao je u gardijske brigade i to u 5. gardijsku brigadu “Sokolovi”, 3. gardijsku brigadu “Kune”, a kasnije i u druge postrojbe.

Prvi zapovjednik brigade bio je general-pukovnik Slavko Barić kasnije načelnik Hrvatskog vojnog učilišta “dr. Franjo Tuđman”.

Brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, a povodom 15. obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Naziv po 132. brigadi danas nosi jedna od najmlađih ulica u Našicama nedaleko srednje škole, a tijekom rata nastala je i pjesma 132. našička brigada, autora Kazimira Mikašeka.

Od 19. listopada 2017. vojarna u Našicama nosi naziv Vojarna 132. brigade Hrvatske vojske.

(www.icv.hr, ts, 132. brigada HV Našice – Orahovica)

Plakat 1 1

Plakat 2 2

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content