Dan mentalnog zdravlja: U programu ICV radija poslušajte savjete psihijatrice dr. Sanee Mihaljević

Mentalni poremećaju su ovdje, ali za njih ima lijeka, poruka je Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, u kojem se ukazuje i na negativne nuspojave neliječenih poremećaja, kao što su pokušaji suicida ili suicidi, a što se želi spriječiti potporom i stručnom podrškom.

Ujedno, ovo je dan kada se poseban naglasak stavlja na sve mentalne poremećaje, za koje se procjenjuje kako zahvaćaju oko 450 milijuna ljudi. U Hrvatskoj, mentalne bolesti su na drugom mjestu po broju dana bolničkog liječenja, lani je sebi oduzelo život 529 osoba – 128 žena i 401 muškarac – što je više od zbroja preminulih u prometnim nesrećama i ubojstvima. Najgori je ipak porast suicida među mladima – čak 52 posto više mladih diglo je ruku na sebe u odnosu na prethodnu godinu. Po stopi samoubojstava pri vrhu smo u EU.

O toj temi, s naglaskom na depresiju, razgovarali smo s psihijatricom, primarijus dr. Saneom Mihaljević, iz Službe za Službi za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“ VPŽ koja je našim slušateljima dala puno korisnih savjeta – kako prepoznati simptome, kako i gdje potražiti pomoć i razbiti strah od stigme i osude kada je riječ o mentalnim poremećajima. 
 
Emisiju poslušajte u programu ICV radija danas (nedjelja) s početkom u 12.30 sati. 
(icv.hr)  

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content