Učiteljica Svjetlana Urbanek iz Orahovice izabrana među 513 najuspješnijih hrvatskih odgojno obrazovnih radnika u 2023./2024. godini

Nije lako učiteljima s djecom, no oni koji uživaju u svom poslu i daju cijelog sebe, onda ništa nije teško i sve se radi s osmijehom. Baš tako radi učiteljica Tehničke kulture Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, Svjetlana Urbanek, koja je nedavno izabrana među 513 najuspješnijih hrvatskih odgojno obrazovnih radnika u 2023./24. godini. Uz nju, nagrada je zaslužilo još troje učitelja s područja Virovitičko-podravske županije, o kojima ćemo također pisati.

No prvo ćemo nešto više reći o Svjetlani kojoj je ovo druga ovakva nagrada. Prvu je dobila 2020. godine.

– Ova nagrada me čini jako sretnom jer dobiti nagradu za trud koji ulažeš u radu s djecom, u suradnji s kolegama učiteljima, stručnom službom i ravnateljicom, ima posebnu težinu– kaže učiteljica Svjetlana i dodaje kako su nagrađeni birani po vrlo strogim kriterijima.

– Vrjednovao se rad učitelja kroz godinu dana s učenicima, ali i učiteljevo stručno usavršavanje, suradnja s ostalim učiteljima, održana predavanja, natjecanja i radionice, tako da nagrada čini u potpunosti učitelja i vrijednost je njegovog rada. Ja sam doista ponosna i ovo mi je zamah da nadalje još više dajem sebe u svom radu– kaže učiteljica Urbanek.

Tehnička kultura je poseban predmet u kojemu osim znanja moraš imati određen talent, a to potvrđuje i učiteljica Svjetlana i naglašava kako su djeca u orahovačkoj školi jako dobra i kreativna.

– Djeca su fenomenalna, iako imamo normu od samo 35 sati godišnje, odnosno svaki drugi tjedan. Predmet im se sviđa, a posebno zato što ih veže sa svakodnevnim životom. Jučer su baš na našem satu učenici radili model elektromotora i povezali ga sa svim kućanskim strojevima koji imaju elektromotor i na vizualan način su shvatili trenutak kada se električna energija u elektromotoru pretvara u mehaničku i izvršava neki rad– nastavlja i naglašava kako je spomenuta satnica jako mala, ali da pomaka ima.

– Pomaka u povećanju satova Tehničke kulture ima i u vidu cjelodnevne škole u sklopu kojeg su učenici 5. i 6. razreda dobili drugi sat tjedno, što ćemo i mi imati od 2027. Mi imamo i grupu malih tehničara kao izvannastavnu aktivnost što je uglavnom priprema za natjecanje gdje su djeca također više nego aktivna– sretna je učiteljica Svjetlana koja redovito radi s učenicima i u aktivnostima sigurnosti u prometu.

– Sigurnost djece nam je najvažnija, kako u učionicama, tako i u prometu i ovaj vid rada je pokušaj osvješćivanja djece na odgovorno ponašanje u prometu. Svake godine tražimo nove projekte i načine kako bi oni bili što sigurniji– zaključila je Svjetlana Urbanek.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content