Učenice COOR-a Virovitica izradile 5 metara dugu kravatu koju građani mogu vidjeti u Gradskom parku

U okviru Erasmus+ projekta “BudiOK!- budi obrazovan, budi kompetentan” učenice Srednje škole Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, zanimanja pomoćni krojač/krojačica, realizirali su projekt pod nazivom “Izložba kravate od 5m”.

Vrijedne učenice su vrlo marljivo i s mnogo ljubavi i ustrajnosti krojile, šivale i ukrašavale kravatu od reciklirane tkanine, a danas je ta ista kravata, uoči obilježavanja Dana kravate – 18. listopada, izložena na stablu u virovitičkom Gradskom parku.

Izlaganju kravate u parku pridružio se i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa svojom zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac.

– Uoči obilježavanja Svjetskog dana kravate, danas smo u našem parku svjedočili jednoj posebnoj gesti kreativnosti i zajedništva. Ova kravata simbolizira ne samo našu bogatu kulturnu baštinu, već i snagu zajedništva i trud mladih ljudi. Ponosan sam što je Virovitica grad kreativnosti, kulture i toplih ljudskih priča- rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Ravnateljica COOR-a Virovitica Stanislava Đurčević zahvalila je gradonačelniku i Gradu Virovitici na punoj podršci te ujedno pohvalila vrijedne i neumorne učenice, njihove mentorice, kao i sve ostale koji su sudjelovali u ovom projektu.

Učenicama su u izradi kravate, kojoj je osnovni materijal traper, pomogli volonteri Učeničkog doma u Virovitici s njihovom voditeljicom, profesoricom Gabrijelom Slamić, učenici Osnovne škole COOR-a, kao i korisnici Poludnevnog boravka COOR-a koji su im prikupili, pripremili i dostavili odjeću od trapera za recikliranje i daljnju obradu.

Osnovni ukrasni elementi na kravati su kućice koje simboliziraju dom i obitelj, a iznad njih su bijeli oblaci koji simboliziraju tradiciju. Oblaci su ukrašeni plavim otiscima drukanih cvjetića koje su učenici izradili u Gradskom muzeju Virovitica na tradicijskoj radionici koju im je održala viša kustosica Gradskog muzeja Jasmina Jurković Petras.

Nositeljice projekta bile su učiteljice stručne prakse: Natalija Vidak i Mirela Huzjak.

– Kroz ovaj projekt predstavili smo kravatu – vrijedan simbol kulture odijevanja koji je u svijet krenuo iz Hrvatske. Želimo da prolaznici malo zastanu i pogledaju ukrašeno stablo u Gradskom parku – simbol snage i Slavonije, naše kućice – simbol doma i obitelji, drukane oblake – simbol tradicije te kravatu – kulturni simbol Hrvatske- istaknuli su u COOR-u Virovitica.

(virovitica.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content