Nedjeljom aktualno: Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin gostovao u emisiji o ulaganjima u grad, evo što je rekao

U emisiji Nedjeljom aktualno, 6. listopada, na ICV-radiju gostovao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Odgovarao je na pitanja voditelja Mladena Kocijana i slušatelja koji su se telefonski uključili u emisiju.

Vezano za aktualne katastarske izmjere na području Grada, izjavio je:

– Provodi se izmjera u Milanovcu i Jasenašu, a u tijeku je i u Taborištu. Razgovarao sam s ljudima koji imaju zemljište uz Domogradnju, pitali su zašto se kroz izmjeru nad dijelom njihova zemljišta uspostavlja vlasništvo u korist jedinice lokalne samouprave, odnosno Grada Virovitice. Vlasništvo jedinice lokalne samouprave uspostavlja se sukladno odredbama Zakona o cestama kojima je propisano da nerazvrstane ceste postaju javno dobro u općoj upotrebi u neotuđivom vlasništvu jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalaze te zbog budućih prometnih pojaseva cesta. Sadašnja cesta uz Domogradnju neće tako izgledati u budućnosti, jer će to biti glavna sabirna cesta koja će spajati ulicu Požari, odnosno Gundulićevu, Bečku i sve ulice koje će iz Kraševog naselja izlaziti preko pruge. To je naša buduća istočna obilaznica – rekao je.

Kada je riječ o naknadi za dijelove zemljišta nad kojim se uspostavlja vlasništvo u korist Grada Virovitice, gradonačelnik je objasnio da će se vlasnicima zemljišta naknada osigurati na način da će se ta cjelokupna zemljišta prenamijeniti iz poljoprivrednog u građevinsko, čime će se značajno povećati vrijednost istih, a za što je preduvjet izgradnja sve potrebne infrastrukture. U svim slučajevima kada izmjera umanjuje vrijednost zemljišta, isplatiti će se pravedan oblik naknade. Sličan postupak trenutačno se provodi i u Milanovcu.

Gradonačelnik je istaknuo da se stalno ulaže u infrastrukturu u prigradskim naseljima, poput nogostupa i cesta, ali je ipak prioritet sam grad.

Posebno je naglasio ulaganja u djecu.

– Sada najviše ulažemo u djecu. Trenutno se grade škole i vrtići, uskoro kreće izgradnja vrtića na prostoru bivše vojarne za 206 djece. Vrijednost izgradnje je oko 5,6 milijuna eura, od čega je sufinancirano 1,8 milijuna, a za ostatak ćemo se snaći ili ćemo sami financirati. Gradimo nove vrtiće i bili bismo nesretni da moramo prenamijeniti te velike zgrade u nešto drugo jer nemamo dovoljno djece – istaknuo je.

Uskoro se očekuje i Odluka za izgradnju treće osnovne škole na području grada Virovitice.

– Očekujemo Odluku za izgradnju treće osnovne škole, čija je procijenjena vrijednost blizu 19 milijuna eura, a gradit će se također na prostoru bivše vojarne, pored vrtića – s veseljem je rekao Kirin.

Izgradnjom treće osnovne škole sva djeca s područja Grada i prigradskih naselja pohađat će nastavu u jednoj od tri gradske osnovne škole u jednoj smjeni, a prostorije dosadašnjih područnih škola prenamijenit će se u vrtiće. Ulaganja u vrtiće i škole važno su i za privlačenje investitora, jer oni lakše donose odluke kada budućim zaposlenicima mogu ponuditi kvalitetnu skrb za djecu.

Gradonačelnik se osvrnuo i na aktualne građevinske radove u Virovitici.

– Ljude najviše nervira, a i mene, kada vide raskopano, a nema radnika u blizini. Pitaju se zašto smo nešto raskopali ako ne mislimo završiti. Idemo rješavati ono što možemo, radimo radije dvije stvari kako treba nego da započnemo deset – ističe.

Radovi na postojećim gradilištima trebali bi biti dovršeni u rokovima, a započeli su i radovi na uređenju ulice Zbora narodne garde, koji ljeti nisu mogli biti izvedeni zbog čekanja na odobrenje za sufinanciranje projekta.

Osvrnuo se i na radove na Virovitičkim ribnjacima, koji su ovog ljeta intenzivirani i teku prema planu.

– Virovitički ribnjaci moraju biti gotovi do svibnja 2026. Vrijednost projekta je 25 milijuna eura. Grad je suinvestitor, pa će dodatnih 4 milijuna eura biti uloženo u turističke sadržaje, kao što su kućice na ribnjacima i asfaltiranje cesta – objašnjava.

Uskoro počinju i radovi na izgradnji nove zgrade glazbene škole, koja će uključivati koncertnu dvoranu i mogućnost postajanja školom za druge umjetničke pravce. Nova škola gradit će se na prostoru ispred Katoličke gimnazije, gdje je nekada bila stara glazbena škola. Gradonačelnik je naglasio da dio postojećeg parka ostaje nepromijenjen.

Komentirao je kratko i rušenja stabala.

– Ponekad se moraju postaviti prioriteti. Grad planira posaditi više od 2.500 novih sadnica, a za taj posao zaduženi su zamjenica gradonačelnika i krajobrazni inženjer – rekao je.

Također je govorio o proširenju parkirnih mjesta, gradnji nadzemnih garaža, uvođenju električnih autobusa u gradski prijevoz, uređenju centra grada, problemima s obijesnom vožnjom po gradskim ulicama te važnosti pravovremenog planiranja za sufinanciranje projekata i razvoj Grada.

Na kraju emisije, gradonačelnik je sve sugrađane pozvao da se za sva pitanja obrate besplatnim pozivom na komunalni info telefon 0800-9995.

(icv.hr, mk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content