Učenici medicinskog usmjerenja kreću u kućne posjete na području općine Lukač u sklopu programa “Prevencijom do zdravlja u Virovitičko-podravskoj županiji”

U organizaciji Tehničke škole Virovitica, smjer medicinska sestra/tehničar i Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, na području općine Lukač od ponedjeljka, 14. do utorka, 29. listopada provodit će se javnozdravstvena akcija pod nazivom “Prevencijom do zdravlja u Virovitičko-podravskoj županiji” kojoj je cilj promocija Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Tom će prigodom učenici 5. razreda smjera medicinska sestra/tehničar opće njege pod vodstvom mentorica Ivane Meter Čavarušić, Helene Pintarić i Mirele Rakijašić obići sva kućanstva na području općine. Koordinatori aktivnosti su dr.med.spec. javnozdravstvene medicine Miodrag Beneš i univ.mag.med.techn. Maja Đurica Truhlaž iz Službe javnog zdravstva ZZJZ “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

Obzirom da je karcinom debelog crijeva na drugom mjestu po broju novooboljelih i drugi je uzrok smrtnosti od raka u Republici Hrvatskoj, cilj navedene aktivnosti je podizanje svijesti građana o potrebi uključenja u Nacionalni preventivni program.

Navedena akcija nastavak je prošlogodišnje koja je provedena na području općine Suhopolje. Prije provedene akcije odaziv na uključenje u Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva na području općine Suhopolje bio je izrazito nizak, a po završetku akcije povećan je za 40%.

Ovaj inovativni oblik nastave naišao je na niz pozitivnih reakcija žitelja posjećenih općina, kao i samih učenika medicinskog usmjerenja kojima će ovo biti prva mogućnost da iskuse kućne posjete i djelovanje u zajednici.

(www.icv.hr, ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content