Dobar glas daleko se čuje: Gotovo 30 posto žena koje su rodile u novoobnovljenom rodilištu OB Virovitica dolazi iz drugih krajeva Hrvatske

Dobar glas daleko se čuje. Već po samoj objavi, kako danas izgleda obnovljeno rodilište Opće bolnice Virovitica, Odjela za ginekologiju i porodništvo, impresije su bile – odlične. Trudnice koje su nekada rađale u Virovitici sipale su komplimente, u brojnim komentarima na društvenim mrežama, naglašavale kako bi željele roditi ponovno, a one koje to tek trebaju postati, podcrtale su kako su uvjeti – sjajni i kako žele doći u Viroviticu. I krenulo je…

A od otvorenja novoobnovljenog rodilišta, od 47 poroda, njih čak 14 je bilo iz drugih županija. Nikada tako značajan udio, od gotovo 30 posto “iz drugih županija”, nije zabilježen u povijesti Opće bolnice Virovitica. I dok su nekada, trudnice odlazile rađati u druge krajeve Hrvatske, danas, otkrivaju Viroviticu, jer ovdje su uvjeti sjajni.

O onome što će ih dočekati na Odjelu za ginekologiju i porodništvo, govorio nam je prim. dr. sc. Jadranko Šegregur, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Virovitica.

-Rekonstrukcijom i obnovom rodilišta na Odjelu za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Virovitica, nisu se samo značajno poboljšali fizičkih uvjeti unutar Odjela, već je on omogućio doprinos modernizaciji i pružanju kvalitetnije zdravstvene skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji. Rodilište danas pruža i osigurava znatno kvalitetnije uvjete za trudnice i novorođenčad, ne samo naše županije, već, vidimo, i okolnih županija, što će utjecati na porast nataliteta i poboljšanje perinatalne zaštite – kaže Šegregur.

IMGL9243

Impresije su sjajne, komentari odlični. Prema dobivenim podacima, sve više rodilja želi doći “roditi u Viroviticu”.

-Radujemo se što su trudnice brzo prepoznale prednosti našeg novog, uređenog rodilišta i vjerujemo da će se sve više njih odlučivati za porođaj kod nas. Mi im iz Virovitice, šaljemo poruku, da su dobro došle i da ćemo im osigurati visoku kvalitetu zdravstvene usluge i ugodan boravak na rodilištu. Nama je cilj da uz stručno vođenje porođaja i jedinstven pristup svakoj rodilji, u koliko medicinski uvjeti dozvoljavaju, omogućili prirodni porođaj sa što manje intervencija. Zbog toga radimo na promjenama i poboljšanju kako bi rodiljama porođaj bio lijepo iskustvom u životu. Imamo dovoljan broj ginekologa, od kojih su dvojica subspecijalisti fetalne medicine, također imamo educirane i stručne primalje i medicinske sestara. U ovako moderno opremljenoj rađaonici osigurali smo kvalitetnu skrb za rodilje i novorođenčad prilikom i nakon porođaja – ističe Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Virovitica.

Što se to nalazi na Odjelu za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Virovitica?

-Novo je rodilište napravljeno po izuzetno visokim standardima. Dvije moderno uređene, zasebne rađaonice osiguravaju privatnost rodilji, a po želji i njenoj pratnji. Rađaonice su opremljene modernim stolovima za porođaj, monitorima vitalnih funkcija, CTG aparatima za praćenje trudova i fetalnih otkucaja, aspiratorima te aparatom za dušični oksidul. U rađaonici smo rodiljama osigurali i druge pogodnosti, kao što su više vrsta pilates lopti, fotelja na napuhavanje i strunjača, kako bi trudovi i porod bili ugodniji i podnošljiviji. Pored rađaonice je operacijska dvorana u kojoj će se raditi hitni carski rez. Uz lijekove koji se standardno daju za smanjenje bolova za vrijeme trudova, unazad nekoliko godina koristimo dušični oksidul (rajski plin) koji djeluje analgetski i relaksirajuće. Metoda je neinvazivna, rodilje je koriste same uz nadzor primalje prilikom urednog porođaja. Smanjenje boli i opuštenost za vrijeme trudova skraćuju vrijeme trajanja porođaja – otkriva Jadranko Šegregur.

CB2A9395

Dugi niz godina je Opća bolnica i “Bolnica prijatelj djece”, ali želite imati i status “Bolnica prijatelj majki”.

-To znači da novorođenčad 24 sata boravi u krevetićima pored majke, uz promicanje dojenja. Upravo novouređene sobe za rodilje su jednokrevetne sa zasebnim sanitarnim čvorom, novim krevetićem, kadicom i pultom za njegu novorođenčeta, stolom i stolicama, foteljom za odmor. Sve su klimatizirane, imaju TV prijemnik, priključak za Internet te su alarmom/interfonom povezane s kontrolnom sobom. Jedna je od soba prilagođena za osobe s invaliditetom. Kod nas predviđamo i apartmansku, veću soba, koja uz svu opreme ima fotelju/ležaj za boravak pratnje trudnice, prema njenoj želji. U sklopu rodilišta postoji čajna kuhinja posebno za rodilje. Ovako visoki standardi ponovo će nam osigurati novu licencu “Bolnica prijatelj djece” kao i dobivanje statusa “Bolnica prijatelj majki”. Kod nas je moguće i prisustvo partnera, odnosno pratnje ili doule za vrijeme porođaja. Posjete su dozvoljene poslije podne u prostoru ispred ulaza u rodilište, a u planu su i posjete uže obitelji u sobama rodilja – naglašava J. Šegregur.

Tu nije kraj ulaganjima, oprema je doista “svemirska”.

-Prije mjesec dana Odjel je dobio novi ultrazvučni aparat premium klase s abdominalnom, 3/4D abdominalnom i 3/4D vaginalnom sondom. Novija tehnologija i izvrsna rezolucija osiguravaju napredniju i znatno bolju dijagnostiku i mogućnost boljih i ljepših 3D fotografija, koje će razveseliti svaku trudnicu. Novo rodilište je velika stvar za Viroviticu jer se uz veliko zalaganje i volju mnogih, osigurala i velika sredstva potrebna za ovaj projekt – zaključio je prim. dr. sc. Jadranko Šegregur.

CB2A9455

Podsjetimo, povodom Dana Virovitičko-podravske županije, novoobnovljeno rodilište otvorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Rodilište je obnovljeno sredstvima Ministarstva zdravstva, Virovitičko-podravske županije i Opće bolnice Virovitica

Inače, ove je godine, do danas, na rodilištu bilo 401 porođaja, što je nešto više nego u isto vrijeme prošle godine, a ako se ovakav trend nastavi, Opća bolnica Virovitica će i ove godine, zabilježiti već broj rođene djece nego godine ranije.

(www.vpz.hr, foto: Kristijan Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content