Počinje ovogodišnja sabirna akcija “Solidarnost na djelu”, u Orahovici školarci već tradicionalno idu od kuće do kuće prikupljati pomoć

Iz orahovačkog Gradskog društva Crvenog križa prenijeli su obavijest o ovogodišnjoj sabirnoj akciji “Solidarnost na djelu 2024.” Ove godine to je 52. akcija po redu i provodi se pod sloganom “Ne dvoji! Za drugog izdvoji”.

Kao i svake godine i Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica se aktivno uključio u hvalevrijednu akciju.

-Kao zajednička akcija svih društava Hrvatskog crvenog križa, ovogodišnja akcija provodi se na području djelovanja našeg društva i to na područjima općina Crnac, Čačinci, Zdenci i grada Orahovice u vremenu od 10. do 14. listopada. U akciji se prikupljaju novčani prilozi od građana, a za poklonjeni novac svima će biti uručen novčani bon zahvalnosti s oznakom vrijednosti, numeriran i ovjeren žigom Društva. Svi sudionici u akciji, a to su učenici naših osnovnih škola koji svake godine sudjeluju u našim akcijama, bit će uočljivo označeni posebnim znakom Crvenog križa. Svaki učenik koji prikuplja novac imat će ovjerenu popisnu listu sa žigom Crvenog križa na kojoj se nalazi ime i prezime darivatelja novčanog priloga, iznos novčanog priloga i potpis darivatelja novčanog priloga – poručuju iz GDCK Orahovica.

Dodaju kako će prikupljeni novac biti isključivo utrošen za hranu za starije socijalno ugrožene osobe koje žive same i koje su korisnici zajamčene minimalne naknade, za bolesne osobe koje su korisnici zajamčene minimalne naknade i za djecu do 15 godina čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade na područjima koje pokriva Društvo.

Posebna priča ove akcije u Orahovici koja traje već dugi niz godina je da učenici idu od kuće do kuće prikupljati novce.

-U našem je društvu to doista tradicija koja traje godinama, mogu čak reći da su mnoge gradske generacije odrastale uz akciju “Solidarnost na djelu” i o tome i dan danas pričaju. Učenici uvijek marljivo i savjesno odrade zadatak koji im je dan, a mi razmišljamo kako je taj dolazak mladih ljudi na kućni prag jedan ljudski odnos prema svima i najbolji način da se svima predstavi ova akcija i njeni ciljevi – kaže stručni suradnik GDCK Orahovica danas, a nekada dugogodišnji ravnatelj društva Željko Kiš.

I gradonačelnik Orahovice Saša Rister bio je aktivist Crvenog križa u ovoj akciji kada je bio školarac i to mu se urezalo u pamćenje.

-Bio je to poseban događaj za nas kao djecu. Znali smo da radimo nešto korisno i da će to što prikupimo nekome zaista pomoći. Uvijek se išlo u paru i bili smo podijeljeni po dijelovima grada u kojima smo živjeli. U svakom slučaju hvalevrijedna akcija u kojoj bi svakom učeniku trebala biti čast sudjelovati – rekao je Rister.

Prisjeća se tih dana i Aleksandra Miljević iz Duzluka, danas majka dva sina, a koja je kao školarka s prijateljicom obišla cijelo naselje.

-Išlo se to u dva dana, a posebno pamtim susrete sa starijim osobama, njima je posebno bilo drago kada mi mladi dođemo i popričamo s njima. Istina da, kada smo sudjelovali u akciji te dane nismo morali u školu pa nam je to tada odgovaralo, ali itekako smo imali savjest u sebi što i zašto radimo. Preporučila bih svakome da se uključi u ovu akciju jer ona sobom nosi odličnu poruku kod mladih, poruku osjećaja pomoći nekome kome je pomoć doista i potrebna – zaključila je Aleksandra.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content