Pčelarstvo kao obiteljska tradicija: Ozren Vuković (34) iz Taborišta o ljubavi prema pčelama i medu

U obitelji Vuković iz Virovitice pčelarstvo je tradicija koja se prenosi s “koljena na koljeno”. Prvi se s pčelarstvom počeo baviti djed Branko, od njega je tu vrijednu vještinu naslijedio otac Radoslav, a sada se vrlo uspješno s tim bavi unuk Ozren (34) koji sa svojom suprugom Jelenom “sjedište” ima u svojoj obiteljskoj kući u prigradskom virovitičkom naselju Taborištu.

-Pčelarstvo za klince nije atraktivno, a dok su se moji prijatelji iz osnovne škole uglavnom u slobodno vrijeme igrali, ja sam s ocem učio prve korake o bavljenju pčelarstvom, iako onda nisam imao nikakvu viziju što će od mene postati. Pčele i radovi u pčelinjaku jednostavno su me zanimali još kad sam bio dijete – započeo je svoju priču Ozren Vuković.

Iako je uspješan pčelar, po profesiji je frizer i radi u jednom frizerskom salonu u Virovitici.

-Ne radi se o paradoksu nego o tome da sam pčelarstvo gledao isključivo kao hobi, a da kruh valja zaslužiti od nekog obrta pa sam tako i ja završio za frizera i odmah se zaposlio. Naravno nisam zapostavio pčelarenje, što više, svakim sam danom sve više znao i proširivao djelatnost te u konačnici, osim što zajedno s ocem činim OPG Pčelarstvo Vuković, otvorio i privatnu tvrtku za otkup meda i pčelinjih proizvoda – rekao nam je Ozren potvrdivši nam time ono što smo se i nadali, da ispred sebe imamo mladog čovjeka koji ne samo da voli pčelarenje nego je ozbiljno shvatio ovaj posao koji doprinosi da na tržištu bude što više domaćih i zdravih pčelinjih proizvoda, iz njihovih, ali i drugih košnica.

Da bi bio konkurentan na stranom tržištu gdje uglavnom plasiraju pčelinje proizvode, potrebno je imati dovoljnu količinu, ali i kvalitetu, smatra Vuković.

-Polazište nam je od kvalitete naših medova od bagrema, cvjetnog meda, lipe, amorfe, kestena i medljikovac. Osim toga, imamo i matičnu mliječ, propolis i cvjetni prah. Da bi to dobili, bavimo se uglavnom selećim pčelarstvom, a tereni su nam diljem Hrvatske, ovisno o potrebama i ispaši pčela. U tu svrhu koristimo i pčelarska teška vozila, tehničku i zaštitnu opremu te sve drugo što je potrebno za propisno i kvalitetno pčelarenje – rekao nam je Ozren.

IMG 0354 Fotor

Napomenuo je da im vrijedne pčele u njihovom OPG-u godišnje osiguraju 3 do 4 tone kvalitetnog meda.

-Koliko ćemo meda dobiti ovisi o godini. Ova godina je bila za nas koliko-toliko dobra, ali protekle su bile jako loše tako da samim tim ima i manje meda. No na žalost, to nisu jedini problemi, jer i dalje smo suočeni s lošim inozemnim medom. I sami stručnjaci upozoravaju da med koji kupujete može biti mješavina pravog meda i jeftinih šećernih sirupa, odnosno staklenke “pune obmana”. Na žalost, puno ljudi svoj fokus usmjeri na cijenu i ne pita se za kvalitetu, a samim tim i za svoje zdravlje. Kod nas se proizvodi i otkupljuje kvalitetan domaći med i pčelinji proizvodi i kao takav plasira na domaće i strano tržište – kazao je Ozren Vuković.

Napomenuo je tom prigodom da Virovitičko-podravska županija obiluje dobrim pčelarima i kvalitetnim medom.

-Županija, kao i Grad Virovitica već poslovično imaju jedne od najkvalitetnijih medova u Hrvatskoj. Imamo dobre i iskusne pčelare koji ne samo da rade oko pčela, nego se i svakodnevno educiraju putem naših pčelarskih udruga koje sa svojim stručnim predavačima nude pregršt korisnih informacija prilagođenima trenutnom stanju na poljima i tržištu, s akcentom na evidentne klimatske promjene i probleme s tržištem koje je prezasićeno patvorinama koje dolaze iz nekih država. Na žalost, situacija je takva kakva je, a naše je da se prilagodimo ili napustimo taj posao i ostavimo si nekoliko košnica iz čiste ljubavi prema pčelarenju, onako kako smo i započeli svoj pčelarski put – zaključio je Vuković.

Na kraju je dao i preporuku svim potrošačima pčelinjih proizvoda, ali i svima onima koji se žele baviti pčelarstvom.

-Pčelarstvo je lijep hobi, boraviš u prirodi i na svježem zraku. Zavoliš taj posao, a i pčele koje ti na neki način postanu dio obitelji. O pčelinjim proizvodima koji su neophodni i jedni od najzdravijih za ljude, da i ne govorimo. Upravo ova druga stavka se odnosi i na naše potrošače. Moj topli savjet je da provjerite što kupujete i svakako konzumirate zdravi med od hrvatskih pčelara – poručio je mladi pčelar Ozren Vuković.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content