Virovitičani u povodu Svjetskog tjedna svemira počeli uzgajati “Mjesečevo drvo”

U virovitičkoj Tehničkoj školi u utorak, 8. listopada, povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira, učenici su započeli uzgoj “Mjesečevg drveta”, vjerojatno prvog u Hrvatskoj.

Sjemenke američke platane iz Svemirskog centra John. F. Kennedy na Floridi (SAD) donijeli su Virovitičanin Sandrino Požežanac i njegova supruga Anamarija Perić – Požežanac koja je završila Tehničku školu u Virovitici – smjer šumarski tehničar.

Što je “Mjesečevo drvo”?

Tijekom leta na Mjesec 1971. godine u misiji Apollo 14 pilot komandnog modula astronaut Stuart Roosa nosio je oko 500 sjemenki drveća sekvoje, bora, platane, duglazije i likvidambara u svom osobnom priboru dok je kružio oko Mjeseca. Povratkom na Zemlju sjemenke su uspješno proklijale, a kad su sadnice postale dovoljno velike, presađene su u škole, institucije i parkove u Sjedinjenim državama i drugim zemljama diljem svijeta. “Mjesečevo drvo”, platana u Svemirskom centru Kennedy, posađeno je 25. lipnja 1976. Virovitičani tako započinju uzgoj treće generacije, jer je prvo stablo nepovratno stradalo od uragana Irma u rujnu 2017. godine.

Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. listopada – dana kada je 1957. SSSR u svemir lansirao prvi umjetni satelit Sputnik 1, do 10. listopada – dana kada je 1967. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila ugovor o načelima miroljubivog istraživanja i korištenja svemira za boljitak ljudskog života, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

Ovogodišnja tema “Svemir i klimatske promjene” naglašava ključnu ulogu svemira u praćenju klime na Zemlji i ublažavanju klimatskih promjena te za cilj ima poticanje svjetskih obrazovnih i javnih inicijativa, prikazujući sastavnu ulogu svemira u razumijevanju našeg okoliša.

Istraživanja svemira i Zemlje iz svemira snabdijevaju nas vitalnim podacima o zdravlju našeg planeta, koje moramo iskoristiti za dobrobit naše civilizacije i provedbu značajnih mjera ka ublažavanju sve snažnijih klimatskih promjena.

Virovitičanima je posebno draga podudarnost da je američki astronaut Stuart Roosa (1933. – 1994.) rođen 16. kolovoza kad je Dan grada i blagdan sv. Roka, nebeskog zaštitnika Virovitice.

(www.icv.hr, Zlatko Kovačević)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content