DANI OPĆINE LUKAČ U Gornjem Bazju otvorena izložba “Kako je nekad bilo” koja sadrži više od 200 predmeta iz vlasništva brojnih obitelji

Udruga žena Gornje Bazje, KUD “Bosiljak” i Mjesni odbor Gornje Bazje, povodom Dana općine Lukač, prihvatili su se organizacije izložbe pod nazivom “Kako je nekad bilo”.

-Prije nekoliko mjeseci obnovili smo rad našeg kulturno-umjetničkog društva. Prilikom organizacije ove izložbe cilj nam je bio prikazati mladim generacijama kako se živjelo u posljednjih stotinjak godina, a živjelo se ne samo bez mobitela već i niza drugih uređaja koji su danas neizostavni u svakodnevnom životu – objasnila nam je predsjednica KUD “Bosiljak” Dajana Abalić, koja je uz Anu Česnik i Marinu Ribić podnijela najveći teret organizacije izložbe.

Izložba je koncipirana u četiri cjeline: Vanjski radovi i alati, Kuhinja i kućna radinost, Dnevna soba i Spavaća soba. Izložba sadrži više od 200 izvornih predmeta iz vlasništva obitelji Abalić, Andrijanić, Bukvić, Borovčak, Cupar, Hokman, Koprivnjak, Lacko, Lenartić, Medved – Jurković, Njegić, Plužarić – Ivanešić, Prebeg, Ribić – Slabinac, Turkalj i Vampovac.

Na otvaranju izložbe, uz brojne posjetitelje, bili su i načelnik općine Lukač Đuro Bukvić, predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Živković, predsjednica Mjesnog odbora Gornje Bazje Marina Blažević te predstavnici drugih udruga.

Na otvaranju izložbe, s nekoliko pjesama i plesova, svoj drugi nastup imali su najmlađi članovi KUD “Bosiljak”.

-Niti u jednom trenutku nisam dvojila kada su me pozvali da vodim ove male folkloraše. S većinom djece sam proteklih godina radila u Dječjem vrtiću “Bubamara” tako da se poznajemo od ranije – rekla nam je voditeljica i umirovljena odgajateljica Nada Bartolić.

Izložbu je otvorio načelnik Đuro Bukvić.

-Ovo je već treći događaj koji je organiziran u sklopu obilježavanja Dana općine Lukač, kada ujedno slavimo zaštitnika naše općine i župe te zaštitnika naselja Lukač svetog Luku Evanđelistu. Drago mi je da ovim putem mladima možemo pokazati kako se živjelo nekad, kada nije bilo mobitela niti igrica. Pozivam sve zainteresirane da razgledaju ovu zanimljivu izložbu – tom prigodom je rekao Đuro Bukvić.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena zaključno do petka, 11. listopada u popodnevnim satima.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content