Eva Bedeković Šabanagić iz Pitomače sedma na svijetu u engleskom jeziku: Za sve je “kriv” djed Miško

Da u Virovitičko-podravskoj županiji postoje brojni učenici koji na raznim natjecanjima osvajaju nagrade i priznanja, svjedočili smo bezbroj puta. No, iz Pitomače, točnije Osnovne škole Petra Preradovića, dolazi učenica koja je boje svoje škole, pa i Županije, branila u finalu svjetskog natjecanja u engleskom jeziku.

Ona je Eva Bedeković Šabanagić, učenica 7. a razreda. Osim što voli crtati i slikati te ponekad igrati tenis, Eva je od malih nogu zavoljela engleski jezik, a sve zahvaljujući djedu Mišku.

-Engleski jezik sam zavoljela od svoje 3. godine života. Djed Miško proveo je jednu godinu u Americi pa je dobro znao engleski i učio me puno toga. Oduvijek sam htjela znati i pričati engleski baš kao i on – govori nam Eva.

Tijekom godina Eva je uz puno truda, ali i gledanja filmova, kako kaže, naučila jezik perfektno te je zaslužno prošla u svjetsko finale natjecanja u poznavanju ovog jezika, točnije Hippo olimpijadi “Engleski bez granica”.

-Kada sam saznala da sam prošla na svjetsko finale, bila sam jako sretna i ponosna. Moja učiteljica i ja smo prvo mislile da sam prošla samo u sljedeći krug, no prošla sam izravno u finale. Odmah sam krenula vježbati testove koje je Hippo stavio na svoju stranicu i vježbe koje mi je učiteljica dala te sam čitala knjige na engleskom jeziku. Prije nego je krenula školska godina i vikend prije natjecanja sam se pripremala dva sata dnevno – ističe naša sugovornica. 

PISANJE, ČITANJE, IZGOVOR 

Finale se održalo od 23. do 26. rujna u gradu Assisi u Italiji, a koje je okupilo 250 finalista iz 60 država, među kojima je njih 16 bilo iz Hrvatske. Natjecali su se u pet od ukupno sedam dobnih kategorija. Eva je na natjecanju bila sa svojom mentoricom, učiteljicom Jelenom Habijanić.

-Prvi dan kada smo stigle u Italiju išle smo u hotel gdje se održavalo natjecanje i prijavili se. Navečer je bila priredba dobrodošlice i predstavljanje svih država i natjecatelja. Drugi dan se održavalo natjecanje gdje smo imali pisanu provjeru znanja, razumijevanje čitanjem i slušanjem te na kraju govorenje koje sam odradila u paru s učenicom Isabel iz Malezije.

Treći dan smo imale slobodan, dok se navečer u kazalištu održalo proglašenje pobjednika. U svojoj kategoriji od 20 natjecatelja iz cijelog svijeta osvojila sam 7. mjesto, a treće mjesto sam osvojila od svih natjecatelja iz Hrvatske – govori nam Eva, objašnjavajući kako su i slobodno vrijeme proveli u organiziranim radionicama i kvizovima, razgledavali prekrasan Asiz, poznati hodočasnički grad te isprobavali brojne talijanske specijalitete.

-Najizazovniji mi je bio Hippo test, a najteži zadatak je bio gdje smo morali nadopuniti rečenice. Jedno slovo riječi je bilo napisano, a mi smo morali napisati ostatak riječi, dok je najzabavniji bio test govorenja i pisanje sastavaka. Mislim da sam najbolje odradila test govorenja i slušanje i jako sam zadovoljna svojim rezultatom. Vjerujem da će mi ovo natjecanje puno pomoći u budućnosti: potaknulo me da još više učim i volim engleski jezik – kaže nam Eva, koja je sudjelovanjem na natjecanju dobila međunarodno priznat certifikat iz engleskog jezika.

Kaže kako do kraja ove godine planira sudjelovati na natjecanju u Spelling Bee-u, a svojim vršnjacima je poručila kako se svatko treba okušati u bilo kojoj vrsti natjecanja jer donosi nezaboravno iskustvo.  

-Poručila bih svima da sudjeluju na natjecanjima jer nije važno koje mjesto zauzmeš, važno je da sudjeluješ i pokažeš što možeš. Ako se žele okušati na Hippo natjecanju preporučujem svima koji su zainteresirani da gledaju što više filmova na engleskom, to je izvrsna praksa za naučiti izgovaranje riječi, razumijevanje i ukupno velika pomoć u učenju jezika – poručuje Eva.

(www.icv.hr, ib, foto: ustupljene fotogrfije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content