U Orahovici obilježena 33. obljetnica ustroja slavne 2. bojne 132. brigade: Bojne koja je zlatnim slovima ispisala hrvatsku povijest

U organizaciji Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade, u Orahovici je održana 33. obljetnica ustroja slavne 2. bojne koja je zlatnim slovima ispisala hrvatsku povijest. Naime, ova vojna postrojba spriječila je proboj neprijatelja prema Podravskoj magistrali, žili kucavici, kontinentalne Hrvatske.

Obljetnica je započela prijemom ratnog zapovjedništva 2. bojne kod gradonačelnika Orahovice Saše Ristera gdje se nazočnima obratio predsjednik UHVDR 2/132 Nenad Sabo naglasivši kako udruga čini sve da se nikada ne zaboravi Domovinski rat i vrijeme kada se stvarala slobodna Hrvatska te istaknuo kako Udruga radi na velikom projektu.

-Hvala svima koji nam pomažu i koji su dali svoj doprinos u organizaciji ove obljetnice. Mi trenutno stvaramo projekt pod nazivom ”Vrata Papuka”, a riječ je o izgradnji spomen doma koji će biti smješten na jednoj od orahovačkih lokacija koju dogovorimo s gradom i bit će to mjesto sjećanja na sve što su hrvatski branitelji ovoga kraja dali za svoju Domovinu. Danas je poseban dan, svakom od nas titra oko srca jer to su bili dani kada smo kao jedno krenuli u borbu za svoju Hrvatsku – rekao Sabo nakon kojeg je gradonačelnik Rister potvrdio zajedničku realizaciji projekta Spomen doma ”Vrata Papuka” te uputio iskrenu čestitku Zapovjedništvu na velikoj obljetnici.

Središnji komemorativni skup održan je ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice kojem su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general pukovnik Dragutin Repinc, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Ivana Anušića, Dalibor Bajči, voditeljica Ureda MHB Virovitica Marina Kraljić, zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, , gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, načelnik Policijske postaje Orahovica Zdenko Tot, voditelj Odsjeka za poslove obrane Đakovo Dragan Zlosa, u ime prijateljske 146. brigade Slatina Vlado Međimurec i mnogi predstavnici braniteljskih udruga s orahovačkog i slatinskog područja.

U uvodu o ratnom putu 2. bojne govorio je njen ratni zapovjednik pukovnik Ivan Husnjak:

-Povijesni dan 4. listopada 1991. bio je dan kada je održano naše prvo postrojavanje u sklopu 4. bojne 107. brigade Valpovo, a 19. listopada ulazimo u sastav 132. brigade kao 2. bojna. Odmah po ustroju stupili smo u obranu potpapučkih sela što smo uspješno odradili u akciji Papuk 91, a odmah po oslobođenju dobivamo zapovijed o provedbi bojnih zadaća u zoni odgovornosti na istočnom slavonskom bojištu na potezu Budmici-Čepin-Ivanovac. Naši vojnici branili su potom i istočnu Posavinu, aktivno sudjelovali u svim velikim hrvatskim vojnim operacijama poput Bljeska i Oluje. Kroz bojnu je prošlo preko 110 branitelja, od čega je života izgubilo 18 pripadnika, a 78 je ranjeno. Danas 33 godine poslije dužni smo odati počast onima koji su boreći se s nama položili svoje živote na oltar domovine, i pokazati da je san zbog kojih njih nema, ostvaren. Danas mi je srce puno, vidjeti sve ove dečke, to je neprocjenjivo – rekao je Husnjak.

Obljetnica bojna Ivan Husnjak 2 Custom

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister kao domaćin ovogodišnje obljetnice izrazio je ogromno zadovoljstvo domaćinstvom ove obljetnice te prije svega zahvalnosti hrabroj 2. bojni za sve što je učinila za Hrvatsku:

-Ovo je dan u kojem slavimo povijest, povijest stvaranje Hrvatske i ljude koji su tada bez ijednog pitanja krenuli srcem u borbu za svoje. Neka ovaj dan uz preživjele pripadnike 2. bojne bude danas posebno posvećen onima kojih više nema, onima koji su dali najsvetije od sebe da bi mi danas živjela u svojoj slobodnoj Hrvatskoj. Hvala svima koji ste došli pokloniti se njima i posebno hvala organizatoru koji ustraje u pripremi ovakvih obljetnica koji su čitanka naše povijesti koju nikada ne smijemo prestati čitati – rekao je Rister.

Obljetnica bojna 3 Custom

Zamjenik župana VPŽ Marijo Klement istaknuo je kako je ovo velika i ponosna obljetnica hrabrosti, odvažnosti, ponosa i ljubavi prema Domovini.

-Vaš ratni put govori sve o vašoj hrabrosti, obranili ste Orahovicu, Našice, našu županiju, Osječko-baranjsku županiju te veliki dio Hrvatske. To je zašto se svi moramo pokloniti i zahvaliti. U to vrijeme ja sam imao 10 godina, i danas kao i svi iz moje i mlađe generacije učim o vama i vašim hrabrim djelima i mi iz te mlađe generacije možemo reći – dragi hrabri ljudi od srca vam hvala, hvala vam što ste nam stvorili državu u kojoj danas možemo u suradnji s vama učiniti jako puno. Branitelji uvijek imaju veliki značaj u našem društvu i mi kao Županija to hoćemo i znamo cijeniti, a naša je moralna obveza pomagati vam da se prisjećamo tih važnih datuma za stvaranje Hrvatske i tako će uvijek i biti – rekao je Klement.

Obljetnica bojna 4 Custom

Izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Ivana Anušića, voditelj područnog Odjela za poslove obrane Osijek, Dalibor Bajči istaknuo je ogromnu važnost i ulogu 2. bojne u Domovinskom ratu.

-Stojimo ovdje pred ovim spomen obilježjem, klanjamo se onima koji su dali živote za Domovinu i mi za njih danas živimo Hrvatsku. Prenosim vam ministrovu poruku ponosa i zahvale za sve ono što ste učinili u Domovinskom ratu, i ponosa jer ste obranili onaj dio Hrvatske koji u to vrijeme bio jedan od najkritičnijih u Hrvatskoj. Da su nam presjekli Podravsku magistralu prema autoputu pitanje je kako bi sve završilo, a vi ste bili ta snaga koja je to zaustavila i snaga koja je utrla put velikoj pobjedi Hrvatske vojske. Kada smo gubili neka bojišta, ova vaša pobjeda dala je moral i novu snagu hrvatskim braniteljima da idu još jače jer smo vidjeli da smo jači i da se može. Budite ponosni i jedinstveni, kako ste bili u ratu, i ostanimo svi zajedno i dalje Domovini vjerni – rekao je Bajči.

Obljetnica bojna 6 Dalibor Bajci Custom

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general pukovnik Dragutin Repinc pohvalio je način organizacije ove obljetnice svake godine u drugoj općini iz kojih su dolazili pripadnici bojne:

-Lijepo je bilo čuti da je u ovoj bojni svaka satnija bila jednaka i dobivala jednake zadaće, a to se vidi i u ovom načinu organizacije obljetnice. Ovo je prigoda da se zahvalimo svima vama koji ste se postrojili 4. listopada 1991. i krenuli u obranu Domovine srcem velikim kao Papuk. Izlagali ste svoje živote i zdravlje tamo gdje je bilo najpotrebnije i u to sudbonosno vrijeme za Hrvatsku prepoznali ste trenutak i odazvali se pozivu Domovine. Kao što je nas branitelje u Domovinskom ratu vodila ljubav prema Domovina tako i danas sve treba voditi domoljublje i inspirirati žrtva hrvatski branitelja, a na poseban način one koji odlučuju o sudbini države i našeg naroda. Vlada premijera Andreja Plenkovića nastoji maksimalno štiti prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji kao i vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu što pokazuje konkretnim mjerama. Otvorena su četiri veteranska centra, a rade se i planovi za još niz među kojima je i u Virovitici. Moramo nastaviti dalje s ovakvim obljetnicama i sjećanjima i zbog nas ali prije svega zbog naših mladih i budućih naraštaja jer ih moramo naučiti što je bilo i kako je stvorena sloboda i Domovina. Samo zajedno možemo puno i zato vas pozivam da ustrajete i ne date svoju Domovinu nikom – zaključio je Repinc.

Obljetnica bojna 7 Dragutin Repinc Custom

U nastavku obilježavanja održana je sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 2. boje, a 33. obljetnica završena je u orahovačkom  restoranu gdje je prikazano nekoliko video uradaka i dokumentarnih filmova autora profesora Dine Mataza o trenucima kada je 2. bojna ustrojena te njenom ratnom putu.

ć8www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content